Ramadan, familie en gezelligheid

Ramadan, familie en verhalen

De ramadan is een maand waarin iedereen zijn beste beentje voorzet. Of het nu gaat om het vermijden van ongewenste dingen of de extra moeite om prijzenswaardige handelingen te verrichten. Het vasten is pas een plicht vanaf de volwassenheid, maar de ramadan is ook een maand waar kinderen bij betrokken kunnen worden. In dit artikel aandacht voor het concept “verhalenavond”.

We noemden het concept van een verhalenavond al in het artikel dat ging over de ramadan-sfeer. In dat deel zeiden we er het volgende over: Het hoort bij de dagelijkse planning als het goed is: tijd met elkaar doorbrengen. Door dit te structureren tot iets leuks of avontuurlijk kun je dergelijke momenten aangenamer maken voor het hele gezin en een sterkere band ontwikkelen. Natuurlijk staat de maand ramadan in het teken van aanbidding. En natuurlijk ligt de nadruk daarbij sterk op bidden, vasten en koran lezen.

Het tijd doorbrengen met familie in het algemeen en je gezin in het bijzonder is ook een manier om toenadering tot je Schepper te zoeken. De kracht van iemands geloof is immers voor een deel zijn/haar eigen werk, maar ook voor een groot deel afhankelijk van de omgeving van de persoon in kwestie. Het is niet voor niets dat de profeet goed gezelschap noemde als belangrijk onderdeel van je sociale omgeving.

Gedurende de ramadan kun je ervoor kiezen om van bijvoorbeeld de vrijdagavond een verhalenavond te maken. Denk daarbij aan verhalen over het leven van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, andere profeten, metgezellen etc. Je kunt er hierbij op letten een sterke link te maken met de ramadan. Maak het vooral gezellig, met wat lekkers erbij, knus bij elkaar zittend. Creëer een gezellige en ongedwongen sfeer. Uiteraard is een dergelijke verhalenavond natuurlijk het gehele jaar door een goed idee!

Saamhorigheid

Het reserveren van de vrijdagavond is slechts een suggestie uiteraard. Maar is er een mooiere manier om het weekend te starten dan met een exclusief gezinsmoment? Wellicht denk je nu: maar mijn kind is nog jong. Zoals je echter wel weet raden we je het nu al aan om dit soort dingen door te voeren. Dit zodat je er voor de jaren die gaan volgen vast aan gewend bent. Nu je kind nog zo jong is dat het zich niet/nauwelijks bewust is van wat je doet is het aan jou om te bepalen hoe je de toekomst vorm wilt geven en daar nu al mee te starten.

Naast de voorbereiding op de jaren die nog gaan komen is een dergelijke avond ook een moment van het versterken van je huwelijksrelatie. Het draagt immers bij aan de saamhorigheid tussen jou en je partner. Het bij elkaar kruipen met als reden dichterbij Allah te komen zal je sterken in je relatie tot elkaar.

 

 

Tagged as: