islamitisch opvoeden en vasten

Vasten: je kind en ramadan

De ramadan is een maand waarin iedereen zijn beste beentje voorzet. Of het nu gaat om het vermijden van ongewenste dingen of de extra moeite om prijzenswaardige handelingen te verrichten. Het vasten is pas een plicht vanaf de volwassenheid, maar de ramadan is ook een maand waar kinderen bij betrokken kunnen worden. In dit artikel een aantal praktische adviezen omtrent islamitisch opvoeden en vasten.

Het vasten gedurende de maand ramadan is natuurlijk kenmerkend en is, simpel gesteld, een plicht voor iedere volwassen moslim. De vraag die we dan kunnen stellen aan onszelf is: op welke manier kan ik beginnen met het stimuleren van mijn kind om deel te nemen aan de ramadan? Dit is een vraag die vooral belangrijk is in de opvoedfase van 7-14 jaar. De reden hiervoor? Vanaf de puberteit is het vasten verplicht gezien een persoon vanaf dat moment religieus volwassen is. Het is goed om je kind voor te bereiden op de plicht van het vasten door je kind te stimuleren deel te nemen aan de ramadan voordat het een verplichting is. De periode die concreet verbonden is met de puberteit is de tweede opvoedfase, daarom is die het meest relevant. Toch is er ook in deze leeftijdsfase genoeg te doen.

De voorbeeldfunctie

Wat nu als je zelf nog niet meedoet met het vasten om welke reden dan ook? Zoals we vaker aanhalen vormen de jongste jaren van je kind een goed moment om een voorsprong te nemen op zaken waarin je graag een voorbeeld wilt zijn voor je kind. Begin dus met vasten!

Maar mijn intentie dan? Het krijgen van een kind kan een extra dimensie toevoegen aan je relatie met Allah waardoor je religieus gezien sterker in je schoenen komt te staan. Je motivatie komt dan voort uit het ouderschap. Nu kan het wellicht zo zijn dat je denkt: maar is mijn intentie dan wel oprecht voor Allah?

Die vraag is een vraag die ervoor kan zorgen dat je jezelf in de vingers gaat snijden. Je zou namelijk kunnen stellen dat je het niet doet voor Allah of voor jezelf maar voor je kind. Echter: waarom anders dan vanwege de waarde die je hecht aan Allah en de islam zou je een voorbeeld willen zijn voor je kind m.b.t. het vasten? Twijfel dus niet aan je intentie, zet eventuele twijfel die je tegenkomt aan de kant en doe wat goed is; ga vasten.

Jezelf ontwikkelen

Uiteraard is het niet altijd makkelijk om een stap naar Allah te nemen. Je zal altijd neigen naar wat je altijd hebt gedaan, en als het vasten nieuw is dan is het een grote stap. Hoe ontwikkel je jezelf tot een persoon die sterk genoeg is om te willen vasten? Dat kent meerdere punten. Laten we er een drietal noemen:

  1. Leer over Allah/de islam. Wat kan je beter helpen dan het oppakken van een boek? Neem stappen om kennis op te doen zodat je de stroom aan motiverende informatie draaiend blijft houden.
  2. Activeer. Neem de moeite voor het volgen van een religieuze cursus, een lessenreeks of een lezing/conferentie. Zoek fysiek de plaatsen op waar je religie besproken kan worden.
  3. Socializen. Maak vrienden die je kunnen steunen in je doelen en bekijk kritisch de samenstelling van je huidige vriendenkring.

De voorbereiding

Voordat de ramadan begint is het goed je op bovenstaande manieren voor te bereiden. Er is echter meer dat gedaan kan worden, zeker wanneer je normaliter al vast. Bijvoorbeeld het langzaam wennen aan het vasten door voorafgaand aan de maand halve dagen of hele dagen te vasten om in het ritme te komen. Ook het uitgebreid inlezen over de waarde van de ramadan kan een toegevoegde waarde zijn. Laat je voorbereiding niet alleen gaan om “ik mag niet eten en drinken”. Laat het vooral gaan om hoe jij een relatie hebt met Allah en hoe je die kan versterken. Op die manier heeft je voorbereiding veel meer nut.

Je kind

In deze periode is je kind nog erg jong. Je taak als ouder is om je kind bewust te maken van het vasten door wanneer je kind gaat eten uit te leggen waarom je zelf niet eet. Daarnaast is het goed om je kind richting het einde van deze leeftijdsfase soms te stimuleren te vasten op een spelende manier. Denk aan snoep-vasten door geen snoep te eten bijvoorbeeld. Dergelijke speelse benaderingen geven je kind het gevoel met je mee te doen!

Tagged as: