Ramadan: blijf in balans

De ramadan is een maand waarin iedereen zijn beste beentje voorzet. Of het nu gaat om het vermijden van ongewenste dingen of de extra moeite om prijzenswaardige handelingen te verrichten. Het vasten is pas een plicht vanaf de volwassenheid, maar de ramadan is ook een maand waar kinderen bij betrokken kunnen worden. In dit artikel aandacht voor de balans in aanbidding.

Gedurende de maand ramadan zie je dat iedereen extra inzet toont. Niet alleen op individueel niveau maar ook op organisatorisch niveau. Om maar een paar voorbeelden te geven;

  • Moskee├źn verzorgen regelmatig ontbijt en avondeten.
  • Religieuze instellingen verzorgen een groot aantal activiteiten.
  • Websites publiceren met een grotere frequentie.
  • Tv-stations (en dan niet de NL-se) zenden via een aangepast programma series uit etc.

Het is van belang om een goede afweging te maken in de omgang met dit feit. Immers: je kan je hele ramadan besteden aan het verrichten van religieuze handelingen en je hele ramadan op de bank liggen en tv kijken. Dit laatste is dan ook de reden voor het schrijven van dit artikel; het risico van een gebrek aan balans.

Islam is balans

Laten we beginnen te zeggen dat de islam een religie is die een gebalanceerd leven voorstaat. De overleveringen die afwijzend spreken over hen die zich alleen maar op aanbidding focussen door dagelijks te vasten en hele nachten in gebed te staan zijn algemeen bekend. Er is de verwachting dat een moslim zowel zijn Schepper als de schepping diens rechten geeft. Er dient dus een zekere balans aanwezig te zijn tussen enerzijds de gebeden, het vasten, de lezingen en het ontspannen als persoon/gezin.

Door de lange dagen gedurende deze maand ramadan is het voor veel mensen moeilijk of zelfs onmogelijk om de moskee te bezoeken in de avond. Na een lange werkdag is het tevens verleidelijk om thuis op de bank te ploffen en er niet meer vanaf te komen. De televisie gaat aan, series worden gekeken en de ramadan sluit je vervolgens ontevreden af. Je had er immers meer uit willen halen.

Aan de andere kant van de lijn is er de persoon die zich zo hard inspant om daden van aanbidding te verrichten. Zelfs zo hard dat hij na de ramadan geen energie meer over heeft om iets van die extra daden mee te nemen het nieuwe jaar in. En daartussen is de balans te vinden. Niet alleen voor onszelf maar ook voor onze kinderen. Wanneer wij teveel van hen vragen zal de ramadan als een last worden. Wanneer we niets van hen vragen zullen zij het gevoel van extra inspanning omwille van Allah gedurende de ramadan volledig mislopen.

Balans in vastentijd

Om je te helpen de ramadan een goede maand te maken op alle vlakken hebben we hierover meerdere artikelen geplaatst. Artikelen over liefdadigheid, gebed, vasten, koran, ramadan-sfeer en verhalenavonden. Het zijn allemaal onderwerpen die gericht zijn op aanbidding. Nu willen we erop wijzen dat al deze zaken goed zijn, mits ze worden afgewisseld met het geven van ruimte om te spelen, om te wandelen, om te gamen en om tv te kijken. Geef ruimte voor jezelf en je kind om de ramadan een blauwdruk te laten zijn voor de rest van het jaar. Focus niet slechts op daden van aanbidding alsof er niets anders is. Focus op de balans tussen inspanning en ontspanning. Tussen aanbidding en andere zaken.

Wanneer we in staat zijn die balans te praktiseren en mee te geven aan onze kinderen? Dan zal de ramadan zijn functie dienen: een moment van verfrissing en herinnering aan wat echt belangrijk is. Een maand waarin we onszelf weer herinneren aan Allah en een stapje dichterbij Hem komen middels woorden en daden. Een maand die ons een stapje hoger plaatst in onze relatie met Allah. De ramadan is geen sprint waarbij we ons best doen om zoveel mogelijk te doen om vervolgens uit te rusten. De ramadan is een deel van een marathon. Meer specifiek het gedeelte waarin we versnellen, en op een hoger tempo doorlopen tot de finish.

Tagged as: