islamitisch opvoeden en de ramadansfeer

Ramadan: maak het sfeervol

De ramadan is een maand waarin iedereen zijn beste beentje voorzet. Of het nu gaat om het vermijden van ongewenste dingen of de extra moeite om prijzenswaardige handelingen te verrichten. Het vasten is pas een plicht vanaf de volwassenheid, maar de ramadan is ook een maand waar kinderen bij betrokken kunnen worden. In dit artikel een aantal praktische adviezen omtrent het scheppen van een ramadansfeer.

De ramadan heeft altijd een bepaalde sfeer. Dit komt door meerdere redenen. De voornaamste hiervan is dat je weet dat, waar je ook maar moslims tegenkomt, ze meedoen aan de ramadan. Je weet dat, ook al ken je elkaar niet en heb je elkaar wellicht nog nooit gezien, je samen bezig bent met dezelfde daad van aanbidding. Daarnaast is het samen bidden in de nacht en samen het vasten verbreken in de avond iets wat bijdraagt aan het gevoel van saamhorigheid en de ramadansfeer in het algemeen. Nu zijn deze drie dingen: vasten, ontvasten en bidden, toch wel de basiszaken tijdens de ramadan. Er zijn echter meer dingen die je kan doen om de ramadansfeer te versterken. Voor nu wat tips waar je nu al mee kan beginnen ook al is je kind te jong om volledig aan de ramadan deel te nemen.

Verhalenavond

Het hoort bij de dagelijkse planning als het goed is: tijd met elkaar doorbrengen. Door dit te structureren tot iets leuks of avontuurlijks kun je dergelijke momenten aangenamer maken voor het hele gezin en er een sterkere band door ontwikkelen. Natuurlijk staat de maand ramadan in het teken van aanbidding. En natuurlijk ligt de nadruk daarbij sterk op bidden, vasten en koran lezen. Het tijd doorbrengen met familie in het algemeen en je gezin in het bijzonder is echter ook een manier om toenadering tot je Schepper te zoeken.

Zo kun je ervoor kiezen om van bijvoorbeeld de vrijdagavond een verhalenavond te maken. Denk daarbij aan verhalen over het leven van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, andere profeten, metgezellen etc. Je kunt er hierbij op letten een sterke link te maken met de ramadan. Maak het vooral gezellig, met wat lekkers erbij, knus bij elkaar zittend, creëer een gezellige en ongedwongen sfeer. Uiteraard is een dergelijke verhalenavond ook tijdens de rest van het jaar een goed idee!

Samen voorbereidingen treffen

Het gezamenlijk voorbereiden op het avondeten, op het ontbijt, op het naar de moskee gaan, op alles wat maar te maken heeft met de maand, geeft een sterker gevoel van saamhorigheid en versterkt de ramadansfeer. Het is voor kinderen vaak een hele eer om mee te mogen helpen bij het maken van eten, het klaarzetten van spullen etc. Geef je kind hier, afhankelijk van de leeftijd, de gelegenheid toe. Op die manier voelt je kind zich trots, breng je samen actief tijd door en kun je er een gezellige gebeurtenis van maken.

Bij kinderen in de leeftijd tot zeven jaar ligt de nadruk extra zwaar op gezelligheid, saamhorigheid en het versterken van de onderlinge band. Een belangrijk deel van de voorbereidingen die je samen kan doen (buiten de alledaagse dingen zoals eten om) is het samen voorbereiden op het suikerfeest (eid al fitr). Daarover meer in een ander artikel!

Focus op één doel

Natuurlijk staat de ramadan bekend als zijnde een maand die als doel heeft je relatie met je Schepper te verbeteren. Door bovenstaande onderdelen versterk je het religieus bewustzijn van je kinderen en versterk je daar bovenop ook jullie onderlinge relatie. Een laatste tip die we mee zouden kunnen geven is: focus je op één specifiek doel tijdens de ramadan inzake de Koran. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om een bepaald hoofdstuk te memoriseren. Of stel jezelf als doel om een bepaald boek met uitleg van de Koran te lezen. Of stel jezelf als doel de vertaling van de Koran uit te lezen. Zorg daarbij altijd voor een doel dat realistisch is en wat je kan behalen zonder in te leveren op kwaliteit.

Nergens in de Koran zien we Allah de hoeveelheid daden prijzen, terwijl de kwaliteit van daden wel geprezen is. Het gaat er niet om hoeveel je doet, maar wel om hoe goed je het doet. Het is beter de halve Koran te lezen met aandacht dan hem twee keer uit te lezen zonder concentratie. Stel daarom één doel aangaande de Koran in de ramadan, wees realistisch en ga ervoor.

Wanneer je jezelf als doel stelt voor kwaliteit te gaan zal het resultaat altijd positief zijn. Dit terwijl je met een keuze voor kwaliteit eerder te maken krijgt met demotivatie en teleurstelling. Zo is het niet alleen religieus gezien verstandiger maar helpt het je ook mentaal. Pas dit ook toe op je kinderen en reken daarin mee dat, wanneer je je kinderen moet ondersteunen in hun doel, je eigen doel ook haalbaar moet blijven.

Tagged as: