ik leer doea

Ik leer doea

Er zijn de nodige boekjes beschikbaar voor volwassenen die smeekbeden (doe’a) bevatten. De meest bekende ervan is waarschijnlijk “hisnul muslim” die door meerdere uitgeverijen is vertaald en uitgegeven. Voor kinderen is het aanbod een stuk beperkter en met het boekje “Ik leer doea” probeert Iqra Media hier iets aan te doen. De vraag is: lukt dat?

Het ik leer doea boek is een paperback van 24 bladzijden die door de laag die eroverheen ligt uitstekend te gebruiken is door kinderen. De bladzijden doorstaan met gemak de “knoei-test” en zijn uiteraard ook minder snel beschadigd. Gezien er geen leeftijdsgroep is weergegeven bij dit boek gaan we uit van kinderen rond de leeftijd van zeven jaar. Voor hen is het boekje qua vormgeving prima. De balans tussen illustraties en tekst is goed.

De afbeeldingen die gebruikt worden zijn mooi vormgegeven en ze geven duidelijk de situaties weer waarin de smeekbedes gebruikt dienen te worden. Waar het boekje wel in tekort schiet is het gelijk trekken van jongens en meisjes. Nu zijn er 24 afbeeldingen waarvan er in totaal 18 zijn die alleen een jongen bevatten. De overige zes afbeeldingen? Daarvan is er maar één die alleen een meisje bevat, de rest is gemengd. Zoals we vaker zeggen: het heeft de voorkeur aanspreekbaar te zijn voor beide seksen. De afbeeldingen kunnen daar een grote rol in spelen.

De content

De leesbaarheid van het ik leer doea boekje is goed en de content is theologisch in orde. Zoals altijd bij kinderboeken is er geen duidelijke verwijzing naar bronnen, de smeekbeden zijn echter algemeen bekend. Dat gezegd hebbende kiest men niet altijd voor de meest eenvoudige variant. Of dat beter zou zijn is een tweede; het is een constatering en geen veroordeling. Is de content pedagogisch verantwoord? De overleveringen zijn zeker goed gekozen en omvatten veel van de meest voorkomende dagelijkse bezigheden. Dit aangevuld met enkele mooie andere smeekbedes. Het helpt je als ouder om prioriteiten te stellen in het aanleren van smeekbedes en dat is fijn.

Net als bij het boekje over het gebed is er een weergave van de tekst in het Arabisch, Nederlands en fonetisch schrift. Dit helpt het kind wel met lezen maar maakt de ouders niet perse wijzer als het gaat om de manier waarop, en de leeftijd waarop, ze hun kind deze smeekbedes zou kunnen aanleren. Er is daarnaast geen enkele verwijzing inzake de manier waarop ouders de informatie uit het boekje kunnen overbrengen aan hun kinderen. In het huidige opvoedkundig klimaat is dat een groot gemis.

Storend

Zoals aangegeven, de afbeeldingen zijn mooi, al is de balans tussen jongens en meisjes voor verbetering vatbaar. Wat me echter opvalt is de afbeelding bij het meisje dat een slechte droom heeft gehad. Heel het boek zijn de kinderen roomwit. Maar zodra er een slechte droom is, met als dua dat je toevlucht moet zoeken bij Allah tegen shaytaan? Dan is de enge droom over een man die eng doet. En die man heeft een donkere huidskleur. Ik weet niet wie dit heeft bedacht, maar het is niet gepast. Ik hoop dat Iqra dit in latere uitgaven zal aanpassen.

Eindconclusie

Kleurrijk, duidelijk en aantrekkelijk vormgegeven. Een leuk hulpmiddel voor ouders in het onderwijs van hun kinderen. Het is een handig boekje om met regelmaat door te bladeren wanneer je jezelf als ouder afvraagt welke smeekbedes je jouw kind het beste kan aanleren. Een korte uitleg van de manier waarop je je kinderen dient te onderwijzen in de dua en de achtergrond van waarom we smeekbedes verrichten zou het boekje een stuk completer hebben gemaakt. Ook de balans tussen de weergave van jongens en meisjes in het boek kan beter. Tenslotte mag de designer aan de slag met de foto van de donkere man. Dat maakt toch echt dat het cijfer lager uitvalt.

Eindoordeel: 3 uit 5

Het ik leer doea boek kopen? Dat doe je in de webshop van islamazon.nl, klik hier om direct naar het boek te gaan.

Tagged as: