Ramadan, familie en gezelligheid

Ramadan, familie en verhalen

De ramadan is een maand waarin iedereen zijn beste beentje voorzet. Of het nu gaat om het vermijden van ongewenste dingen of de extra moeite om prijzenswaardige handelingen te verrichten. Het vasten is pas een plicht vanaf de volwassenheid, maar de ramadan is ook een maand waar kinderen bij betrokken kunnen worden. In dit artikel aandacht voor het concept “verhalenavond”.

We noemden het concept van een verhalenavond al in het artikel over de ramadan-sfeer. In dat stuk zeiden we er het volgende over: “Het hoort bij de dagelijkse planning als het goed is: tijd met elkaar doorbrengen. Door dit te structureren tot iets leuks of avontuurlijk kun je dergelijke momenten aangenamer maken voor het hele gezin en een sterkere band ontwikkelen. Natuurlijk staat de maand ramadan in het teken van aanbidding. En natuurlijk ligt de nadruk daarbij sterk op bidden, vasten en koran lezen.

Het tijd doorbrengen met familie in het algemeen en je gezin in het bijzonder is ook een manier om toenadering tot je Schepper te zoeken. Gedurende de ramadan kun je ervoor kiezen om van de vrijdagavond een verhalenavond te maken. Denk daarbij aan verhalen over het leven van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, andere profeten, metgezellen etc. Je kunt er hierbij op letten een sterke link te maken met de ramadan. Maak het vooral gezellig, met wat lekkers erbij, knus bij elkaar zittend, creëer een gezellige en ongedwongen sfeer. Uiteraard is een dergelijke verhalenavond natuurlijk het gehele jaar door een goed idee!” Op deze leeftijd kun je onderling de taken verdelen en bijvoorbeeld met presentaties gaan werken ipv leesboeken.

Saamhorigheid

Het reserveren van de vrijdagavond is slechts een suggestie uiteraard. Maar is er een mooiere manier om het weekend te starten dan met een exclusief gezinsmoment? Het is echter genoemd met een reden die groter is dan gezelligheid. Het vastleggen van een bepaald moment voor een bepaalde bezigheid zorgt ervoor dat de kans van verzetten of afzeggen kleiner zal worden. Wanneer je weet dat je vrijdagavond (bijvoorbeeld) gereserveerd is voor deze bezigheid dan zal een opkomend verzoek om met iemand af te spreken makkelijk zijn afgezegd. Wanneer je echter iedere week opnieuw moet gaan bepalen wanneer je deze bijeenkomst zal houden is het geen prioriteit maar een “het komt wel wanneer we tijd hebben” ding. En “wanneer we tijd hebben” zal zich vaak uitten in “geen tijd”. Door een vast moment ervoor uit te trekken is het daarnaast makkelijk voor je kind om ernaar uit te kijken.

het hele idee van deze avond is dat je een gevoel van saamhorigheid weet te creëren met je gezin in het zoeken van toenadering tot Allah. Dit vertaald zich in een weloverwogen keuze van thema’s en verhalen. Daarnaast dient het zich te vertalen in de vormgeving van het geheel.

Griezelverhalen

Als het gaat om de thema’s en verhalen dan is de algemene basis dat deze zich richten op het leren kennen van Allah, de profeten, de daden van aanbidding etc. Dit op een manier die zich kan vertalen naar het houden van de opgedane kennis. In de eerste zeven levensjaren ligt de nadruk dan ook op het goede, het positieve, wat we horen te doen, wat Allah ons schenkt etc. In de jaren erna ging de focus meer naar het aanbrengen van de balans, waar je eerst slechts sprak over Barmhartigheid ging het toen ook over Rechtvaardigheid. Deze periode gaat vooral om verfijnen en afronden en alles is daarbij eigenlijk goed qua thema.

Wanneer je als ouder merkt dat je kind tot rust komt, zich prettig voelt en met plezier meedoet? Dan heb je iets goed gedaan. Inspiratie voor verhalen kun je opdoen uit boeken gericht op kinderen met verhalen uit de Koran. Of je kan verhalen uit de boeken van exegese (koranuitleg) naar de leefwereld van je kind vertalen. Gezien het aanbod in de Nederlandse taal is met name het laatste relevant. Uiteraard is dit ook de periode waarin je aan je kind kan vertellen: nu is het jouw beurt om de verhalen te vertellen. Dat stukje verantwoording is alleen maar mooi voor hun ontwikkeling en laat het principe van deze avonden ook relevant voor hen blijven. Mocht je de woonkamer ombouwen voor je verhalenavond? Stuur ons een foto! Wie weet vormt het een motivatie voor andere ouders.

Tagged as: