Ramadan als maand van familie

Steeds meer gezinnen bestaan uit tweeverdieners, van kinderen verwachten we steeds meer zelfstandigheid, onze kennissenkring is groter dan ooit en er zijn allerlei mensen en dingen die ons bezighouden. In veel gezinnen is het dan ook best uitzonderlijk te noemen wanneer het volledige gezin aanwezig is bij het avondeten. In de ramadan is dat vaak anders; het is een maand voor familie.

Grote gezinnen kennen het wel; wanneer de werktijden en de buitenschoolse activiteiten van gezinsleden erg verschillen zie je elkaar soms een paar dagen per week simpelweg niet. Je komt thuis wanneer je thuis komt, gaat eten, sluit je dag af en gaat naar bed. De momenten daartussen waarop je elkaar daadwerkelijk ziet zijn veelal niet de ideale momenten voor persoonlijke gesprekken en tijd voor elkaar. Wanneer je kinderen daadwerkelijk kinderen zijn is dit niet zo snel aan de orde. Echter; zodra ze de volwassenheid bereiken en in een leeftijd komen dat ze een bijbaan krijgen waardoor ze soms tot laat in de avond werken is dit sneller het geval.

Om op de hoogte te blijven van wat je kinderen doen, om je band met hen te onderhouden en om hen bij te staan in datgene waar ze op persoonlijk niveau mee te maken krijgen is het van groot belang dat je, ook in drukke tijden, je relatie met hen blijft onderhouden. Dat is niet altijd even makkelijk. Zeker in de leeftijd van 12-18 jaar waarin jongeren veelal de behoefte hebben hun eigen weg te vinden. Een periode ook waarin ze (terecht) de wens hebben als volwassene te worden gezien en teveel belangstelling of bezorgdheid al snel als negatief signaal oppakken. Hoe ga je daarmee om?

Pubers en sociale verplichtingen

Uiteraard zijn er diverse manieren waarop je daarmee om kunt gaan. Gedurende de maand ramadan is de manier natuurlijk door gebruik te maken van de iftar als een familie-moment. Moedig je gezinsleden aan om gezamenlijk de iftar te nuttigen. Maar dat niet alleen; maak er een daadwerkelijke gezamenlijke inspanning van. Werk gezamenlijk aan de voorbereiding. Ga samen boodschappen doen, samen koken, samen de tafel opdekken en samen bidden. Ga samen afruimen/afwassen en samen onder het genot van een kopje thee wat natafelen. Door een ongedwongen sfeer hierin te creëren kan van een simpele maaltijd een echte gezinsbezigheid worden gemaakt.  Het is daarnaast een mooie kans om bij te praten over persoonlijke bezigheden van eenieder en over algemene onderwerpen te kunnen praten.

Hoewel het mooi is dit een dagelijkse bezigheid te maken is respect voor andermans levenssfeer ook belangrijk. Zorg ervoor dat je als familie afspreekt elke week bijvoorbeeld tenminste 3 keer gezamenlijk je vasten te verbreken. Wanneer je kinderen met vrienden het vasten willen verbreken is dat ook mooi en is daar zodoende ook ruimte voor. Vergeet hen uiteraard niet duidelijk te maken dat ze ook gerust hun vrienden mogen uitnodigen om in jullie huis het vasten te verbreken.

Vier het feest samen

Dat de ramadan voorbij is wil nog niet zeggen dat deze opgebouwde “traditie” voorbij moet zijn. Eerst is er nog het feest wat jullie samen kunnen doorbrengen. Als gezin naar de moskee, op familiebezoek en onderling lootjes trekken om elkaar cadeautjes te geven, zomaar wat suggesties om er samen iets leuks van te maken. Willen je kinderen de dag doorbrengen met anderen, spreek dan bijvoorbeeld met hen af dat jullie de eerste dag als gezin doorbrengen en ze daarna kunnen doen wat ze willen. En als deze prachtige periode achter ons ligt? Zorg dan dat op jullie kalender de dagen al staan aangevinkt waarop je weer als familie een gezellige avond zult hebben, met eten, drinken, en tijd voor elkaar. De waarde van familie is enorm groot, dit is de ideale maand om de gezinsbanden te versterken; maak er gebruik van!

Nu denk je wellicht: wat heeft dit met de ramadan te maken? Heel eenvoudig; de ramadan is een maand van zegeningen. In die maand de focus op je familie leggen zal een groot positief effect kunnen hebben. En dat niet alleen; het element van het praktiseren als een familie/gemeenschap komt hierbij ook kijken. Door te leren tijd aan elkaar te besteden en dingen samen te doen zal je kind zich meer gesterkt voelen in datgene wat jullie doen. Het is iets van jullie als familie, niet slechts een “ieder voor zich” situatie.

Tagged as: