Vasten: meer dan niet eten

De ramadan is een maand waarin iedereen zijn beste beentje voorzet. Of het nu gaat om het vermijden van ongewenste dingen of de extra moeite om prijzenswaardige handelingen te verrichten. Het vasten is pas een plicht vanaf de volwassenheid, maar de ramadan is ook een maand waar kinderen bij betrokken kunnen worden. In dit artikel aandacht voor diverse vormen van vasten.

Wanneer je denkt aan het vasten gedurende de maand ramadan dan is de eerste gedachte naar het niet eten en niet drinken. Ook het hebben van geslachtsgemeenschap is een vorm van vasten die je gedurende de dagen van de ramadan in acht hoort te nemen. Wanneer je die drie vormen van vasten verricht heb je de basis voltooid zou je kunnen zeggen? Maar wat is er nog meer?

Vasten is meer dan niet eten

De titel van dit artikel zei het eigenlijk al: er is meer dan de absolute basis. Een welbekende uitspraak van de profeet is dan ook dat (vrij vertaald) dat wanneer je in de dagen van de ramadan roddelt en liegt, je net zo goed helemaal niet kan vasten. Praktisch wil dit natuurlijk niet zeggen dat als je liegt dat je dan ook maar moet eten en drinken. Waar het wel om gaat is dat er niet alleen een beperking hoort te zijn op wat je mond in gaat, maar ook op wat eruit komt.

Goed spreken

Een aanvullend onderdeel op het vasten is  het niet roddelen, liegen, etc. Wie in Allah en de laatste dag gelooft hoort het goede te spreken of te zwijgen. Niet alleen in de ramadan, maar ook erbuiten. En heb je daar moeite mee? Dan is de ramadan de tijd van het jaar om te oefenen hierop. De profetische traditie is doorspekt met uitspraken die ons erop wijzen onze woorden af te wegen voor we ze uitspreken. Het zou zonde zijn om lange dagen te vasten met je maag en ondertussen je beloning teniet te doen vanwege je taalgebruik. Let hier dus op.

Blik neerslaan

In de religieuze traditie is kuisheid een groot goed. Zo is er aandacht voor hoe je jezelf hoort te kleden als je de deur uit gaat. Er is ook aandacht voor waar je al dan niet naar hoort te kijken. Op die manier ontstaat een wisselwerking waarbij eenieder zijn verantwoording neemt over zowel zichzelf als over anderen. Het neerslaan van je blik voor zaken die ongepast zijn om naar te kijken is een mooi voorbeeld van vasten met je ogen.

Neem af en toe een bezinningsmoment. Daarbij kun je drie vragen stellen: hoe wil ik dat ik mijzelf zie, hoe wil ik dat mijn kind mij ziet en hoe wil ik dat mijn Heer mij ziet? De antwoorden op die drie vragen zouden bij moeten dragen aan een meer bewuste omgang met het vasten deze maand. Je kan aan de hand van deze vragen natuurlijk concrete actiepunten verbinden aan je ramadan zoals het voornemen bepaalde dingen niet te zeggen.

Tagged as: