myDeen magazine recensie

myDeen: tijdschrift voor kinderen

De laatste paar jaar komen er steeds meer initiatieven op het gebied van lectuur en activiteitenboeken voor kinderen. myDeen, een tijdschrift voor kinderen, streeft ernaar om kinderen “op een leuke en coole manier over te islam te laten leren”. We ontvingen de editie van mei, voor kinderen van 8-11 jaar, om te recenseren. Hierbij onze ideeën over deze uitgave!

myDeen is een Canadees concept dat in diverse andere landen beschikbaar is (in de taal van het betreffende land). Op dit moment zijn er in het Nederlands een tweetal versies beschikbaar. Een versie voor kinderen van 5-7 jaar en een voor kinderen van 8-11 jaar. De Canadese versie heeft ook nog een uitgave voor kinderen van 2-4 jaar.

Vormgeving

Het uiterlijk van het blad dat we ontvingen is fris en vrolijk. Er is gebruik gemaakt van lichte kleuren, veel grote en kleurige letters maken dat het geheel een prettige uitstraling heeft. De kaft is van glanzend materiaal gemaakt terwijl de binnenkant grof is zodat er getekend kan worden. Afbeeldingen van dieren (op de kaft) en kinderen (welgeteld 1) zijn weergegeven zonder ogen. We nemen aan dat dit is vanwege de opinie dat wanneer je levende wezens afbeeld, je dit zonder ogen hoort te doen. Er is als het gaat om het design werkelijk niets op af te dingen; erg mooi.

Waar wel wat op af te dingen valt is de paginering. Hier is hetzelfde gedaan als bij het kinderboek over het leven van imam Malik. De kaft is volledig meegerekend waardoor een magazine wat 20 pagina’s zou tellen er feitelijk maar 17 heeft. Beste uitgevers: wanneer je dit doet bij een boek van meer dan 100 bladzijden is dit nog niet zo erg. Maar hier gaat het natuurlijk om 15% van je bladzijden; niet zo netjes.

Een tweede punt is dat de uitgave 11 activiteiten kent. Daartoe behoren een puzzel, knippen en plakken, tekenen en een gebedsschema om in te vullen. Stuk voor stuk leuke bezigheden en de afwisseling is slim! Niet alleen kleurplaten of alleen puzzels; van alles wat! Wat tegenvalt is dat er slechts 1 kort verhaal (uitleg van het vasten) in voorkomt. Dat maakt het meer een activiteitenboek dan een tijdschrift. Immers: een tijdschrift kent overwegend artikelen.

Theologie en taal

Het tijdschrift is duidelijk geschreven. Op wat leestekens na valt er aan de grammaticale weergave weinig op te merken. De zinnen zijn kort gehouden wat de leesbaarheid ten goede komt. De bewoordingen die soms worden gekozen zijn niet altijd even ideaal. Zo spreekt men van het doorbreken van het vasten i.p.v. het verbreken. Ook, en dit is een theologische kwestie niet slechts taalkundig, spreekt men over vasten zonsopgang tot zonsondergang.

Hoewel de keuze voor zonsopkomst begrijpelijk is zou het verstandiger zijn hier te spreken van bijvoorbeeld ochtendschemer tot zonsondergang. Voor deze leeftijd is het niet zo’n ramp omdat je het als ouder aangeeft. Ook begrijpt iedereen vanuit de praktijk wat het beginpunt van het vasten is. Het meest ideale zou echter zijn om de juiste benaming te gebruiken zodat die er van jongs af aan in zit.

Pedagogisch

De content is aantrekkelijk, de doelgroep is echter lastig. Je kind kan dit zeker leuk vinden maar of een 11 jarige het allemaal even leuk zal vinden valt niet te garanderen. Het is voor hen wellicht net iets te onvolwassen; het niveau zou voor die groep hoger kunnen. Dat gezegd hebbende zal het gemiddelde kind van 8-9 jaar er veel plezier mee kunnen beleven!

Conclusie: myDeen

Een dusdanig mooi vormgegeven en uitgevoerd tijdschrift dat het zelden zo te zien was in de Nederlandse taal. Wellicht nooit. De afwisseling van activiteiten die erin voorkomen is groot, aantrekkelijk en veelal met een koppeling aan religie. De hoeveelheid tekst staat echter niet in verhouding waardoor het meer een erg leuk activiteitenboek is dan een tijdschrift. Als dit in een abonnementsvariant komt waarbij je het maandelijks toegezonden kan krijgen zou dat een mooie stap zijn. Wellicht dat dit gaat komen? Tot die tijd is meer informatie te lezen via de fanpage van myDeen.

Eindoordeel: 4.5 uit 5

Tagged as: