kinderen van Adam

Kinderen van Adam – Verhalen uit de Koran

Kinderen van Adam: het is de titel van een kinderboek gevuld met verhalen uit de Koran. Feitelijk gezien wil dat zeggen: profetische verhalen met een aanvulling daarop van andere vrome personen. Het boek begeeft zich daardoor op een gebied wat vrij druk bezet is. Benieuwd hoe het boek het daar doet? Lees dan verder, want het is zeker geen standaard boek.

Vormgeving

Het boek is een hardcover met een compleet eigen uitstraling. De buitenkant van het boek is mooi vormgegeven. Het is tevens een van de weinige boeken met een toelichting van het boek op de achterkant: altijd prettig als je in een boekwinkel staat. Kinderen van Adam is op nog een gebied anders: de illustraties. Deze zijn passend bij het deel waar ze geplaatst zijn maar in niets te vergelijken met welk ander boek dan ook. Waar we in andere boeken vaak spreken over illustraties of simpelweg afbeeldingen? Daar valt hier bijna te spreken over kunstzinnige afbeeldingen. Hoewel het voor mij als volwassene erg mooi is, weet ik niet hoe het bij een kind van 8 zou aanslaan.

Theologie

Wat opvalt is dat de schrijfster, om het verhaal beeldend te maken, sfeer en dialogen heeft toegevoegd. Dat is zoals in de inleiding staat: “geprobeerd te doen op een manier die het Koran-verhaal ondersteunt en er niets wezenlijks aan verandert.” Dit maakt het boek direct een heel stuk toegankelijker. Veel boeken met verhalen uit de Koran proberen zo dicht mogelijk bij de verzen van de Koran te blijven. Daarmee bedoel ik: zo dicht mogelijk bij een specifiek vers. In Kinderen van Adam is het echter zo dat de sfeer deels lijkt voort te komen uit een combinatie van Koranverzen en Koranexegese. Dit zorgt voor een vloeiender verhaal. Het leest prettiger en oogt vollediger. Het is beter te begrijpen en geeft een betere indruk van de situatie die het boek beschrijft.

De keerzijde

Zoals gezegd: sfeer en dialogen. Deels voortkomend uit Koranverzen en exegese. Wat betreft het andere deel: dit lijkt de invulling van de schrijfster zelf te zijn. Als het gaat om de sfeer dan maakt dit het alleen maar duidelijker. Als het gaat om de dialogen is het een ander verhaal. In de theologische traditie is het niet ongebruikelijk, noch ongepast, om te parafraseren en/of vrij te vertalen. Wat wel ongebruikelijk is? Het toevoegen van dialoog waar dit niet terug te leiden is tot bronteksten. En dat is precies wat van tijd tot tijd gedaan is in Kinderen van Adam.

Het boek zou zonder de toevoegingen op het dialoog ook kunnen zijn geworden wat het nu is. Dat wil zeggen: een goed lezend kinderboek met duidelijke en mooi weergegeven verhalen. Deze aanpak is, hoewel vanuit schrijversoogpunt begrijpelijk, theologisch gezien discutabel te noemen. Dat is jammer aangezien er verder op een professionele manieren met bronnen is omgegaan. Het feit dat de kern van de verhalen niet anders is gemaakt, en er uiteraard geen vreemde dingen worden gezegd, maakt de situatie minder ongemakkelijk.

Content

De leeftijdscategorie die is gekoppeld aan Kinderen van Adam is 8+. Op sommige momenten kan het taalgebruik voor kinderen van die leeftijd nog pittig zijn. Voor de wat oudere kinderen is het echter prima leesbaar. Woorden zijn niet perse moeilijk en kunnen bijdragen aan de bestaande woordenschat. Het taalgebruik is overwegend modern, maar heeft nog regelmatig de kenmerkende religieuze termen in zich. Zinnen zijn kort en duidelijk. Er is gebruik gemaakt van alinea’s wat ervoor zorgt dat het geheel in hapklare brokken is weergegeven. De verhalen zijn mooi geschreven. De tekst loopt vloeiend. Gebruikte verzen worden op een prettige manier weergegeven. Daarmee bedoelen we: ze onderbreken het verhaal. Ze ondersteunen het daarentegen juist!

Het boek is wellicht het eerste boek dat spreekt over heftige onderwerpen zonder het te bont te maken voor de doelgroep. Een goed voorbeeld daarvan is de profeet Ibrahiem die op de brandstapel is gezet. Waar andere boeken het bijna tot horrorverhaal maken is het dit keer mooi verteld. Deze situaties worden, net als alle andere, omschreven zoals we ze kennen maar op een kindvriendelijke manier. Een manier die niet tot nachtmerries zal leiden.

Hoe pedagogisch is Kinderen van Adam?

Zoals altijd eindigen we met deze vraag. En het antwoord daarop is volmondig dat het boek op een vakkundige manier is geschreven. Het is duidelijk, toegankelijk en omschrijft situaties volledig. Het is jammer dat er niet vast is gehouden aan de bekende theologische benaderingen. Echter dit biedt geen reden tot zorg als het aankomt op de inhoudelijkheid van het verhaal.

Het feit dat heftige onderwerpen besproken worden op een kindvriendelijke manier, taalgebruik toegankelijk is en zoveel ruimte is voor het verhaal van Meryem? Dat maakt het er alleen maar beter op. Op dit vlak is het boek het merendeel van de islamitische kinderboeken dat op de markt is ver vooruit.

Eindoordeel:  Kinderen van Adam is een prachtig geschreven boek. Het zal kinderen zeker kunnen helpen een connectie op te bouwen met de verhalen uit de Koran. Score: 4.5 uit 5.

Nieuwsgierig geworden? Of al helemaal in de wolken! Het boek kan aangekocht worden door hier te klikken.

Tagged as: