Trouwen: maak het makkelijk(er)

Kuisheid is een belangrijk onderdeel van de islam. Het is onderdeel van de islam zoals eerlijkheid en rechtvaardigheid er onderdeel van zijn. Vaak gaat die kuisheid zover dat er een taboe ontstaat op andere thema’s, zoals seksualiteit. En vanuit het taboe op het bespreken van seksualiteit is het ook weer lastig om huwelijk en trouwen te bespreken. Vrij lastig, gezien behoefte aan fysieke en mentale aandacht nu eenmaal normaal is. Wat nu?

Veel ouders die zelf jong getrouwd zijn hebben het idee dat ze daardoor bepaalde dingen niet konden doen. Ze hebben het gevoel dat hun vroege huwelijk negatief effect heeft gehad op hun zelfredzaamheid. Ze voelen zich afhankelijk van hun partner of afgeremd in hun ontwikkeling. Wanneer je met dat gevoel kinderen krijgt die jong willen trouwen? Dan is objectief advies geven vaak lastig. Zo ontstaan er eisen als dat kinderen eerst hun studie moeten afmaken. Dat kinderen eerst een goede baan moeten krijgen. Trouwen kan daarna nog wel.

Uiteraard is er niets mis met het stimuleren van onderwijs en werk richting je kind. Een stabiel inkomen is zeker belangrijk wanneer je gaat trouwen. Maar het tegenhouden van een huwelijk heeft gevolgen. Je kind heeft, net als jij, fysieke en mentale behoeften die belangrijk zijn voor hem/haar. Om die behoeftes te vervullen is een partner nodig. En wanneer die uitblijft ontstaat er frustratie.  Het is, zeker in de huidige samenleving, moeilijk om het verlangen naar iemand die je liefheeft en diens armen om je heen kan slaan, van je af te zetten. En wanneer er maar genoeg afstand is tussen de wensen van het kind en die van een ouder? Dan gaan kinderen hun eigen oplossingen zoeken.

De realiteit

Kinderen weten vanuit de relatie met jou als ouder heel goed wat ze wel en niet prettig vinden om te bespreken. Vertellen dat je wilt trouwen? Dat is meestal geen vlot te bespreken thema. Ga er dan ook niet vanuit dat je kind het leuk zal vinden dit te gaan bespreken. Wanneer jij echter de deur open zet naar een gesprek hierover maak je het voor je kind gemakkelijker. En dat is precies wat er nodig is: het kunnen praten over een voornemen om te trouwen.

Het wil nog wel eens voorkomen dat de volgorde anders is dan je hoopt. Door jullie onderlinge relatie kan het zelfs zo zijn dat jij de laatste bent die hoort dat je kind wilt trouwen. En als je kind het huwelijk ter sprake brengt? Dan kun je er nogal eens vanuit gaan dat hij/zij iemand op het oog heeft of al contact aan het onderhouden is. De manier waarop je daarmee omgaat is cruciaal. Jouw afwijzing van de trouwplannen d.m.v. het wijzen op het belang van studie en werk? Dat zal een eventueel aanwezige relatie niet perse stoppen.

Gevolgen van niet trouwen

Het gevolg wanneer we nu om ons heen kijken? Verborgen relaties worden steeds meer normaal. Seksuele contacten worden steeds meer genormaliseerd. Jong trouwen is eerder vreemd dan een goede gewoonte. En als gevolg daarvan doen jongeren concessies op het gebied van geloof, gedrag en familie-relaties.

Dit soort maatschappelijke bewegingen hebben namelijk een sterk effect op de religieuze beleving van jongeren. Hoe meer ze zich gedwongen voelen van de religieuze richtlijnen af te wijken vanwege de eisen van hun ouders? Hoe meer dit negatief zal uitwerken op hun religiositeit. Immers: naarmate je meer en meer afwijkt van de regels van Allah, zal de afstand tot Allah steeds groter worden. Aan ouders dan ook deze oproep:

  • Zorg ervoor je kinderen volwassen en verantwoordelijk op te voeden, zodat ze jong kunnen trouwen als ze dat willen.
  • Denk eens terug aan de tijd dat je als ouder zelf 20 was en hoe je jezelf toen voelde.
  • Vergemakkelijk het huwelijk door het afgestemd te laten zijn op wat je kind kan dragen. Feesten waar tienduizenden euro’s aan worden uitgegeven? Niet ideaal!

Disclaimer

Laat duidelijk zijn dat we hier niet bedoelen dat je kind maar met de eerste de beste die langskomt zou moeten gaan trouwen. Het is aan jou als ouder om objectief te adviseren. Ook is het aan jou omje kind te stimuleren en te helpen een goede huwelijkspartner te vinden. Het is niet makkelijk je kind los te laten, en ja het kan ook mis gaan. Maar uiteindelijk is het doel van opvoeden dat je kind op eigen benen komt te staan. Geef je kind dan ook die kans.

Tagged as: