Jonge kinderen en warme nachten

Het is niet vaak echt warm in Nederland, maar als het dan warm is zucht het hele land eronder. Iedereen zoekt naar verkoeling, en bepaalde groepen mensen kunnen hierbij wel wat extra hulp gebruiken. Een belangrijke groep uit deze groepen zijn jonge kinderen. Hoe jonger het kind hoe lastiger het voor hen is om te kunnen omgaan met hitte. Hier wat tips voor de warme nachten!

Door de warmte kan het zijn dat je kind meer rusteloos is. Ten gevolge van de hitte kan je kind moeite hebben met in slaap vallen. Ook kan je kind tijdens warme nachten vaker wakker worden dan normaal. Overdag kan de warmte ook voor ongemakkelijke situaties zorgen. Toch kan je het jezelf en je kind, met enkele eenvoudige manieren, een stuk makkelijker maken. Hieronder een overzicht van wat je kan doen tijdens warme nachten, en dagen!

Warme dagen

 1. Het lijkt onnodig om te zeggen, maar we doen het toch: laat kinderen niet achter in een afgesloten auto. Zie je kinderen die in die situatie zitten? Dan is het goed om de ruiten te breken en het kind uit de auto te halen. Een kind kan in een hete auto enorm snel uitdrogen en oververhit raken.
 2. Wat voor een auto geldt, geldt ook voor een kinderwagen. Je kinderwagen hermetisch afsluiten tegen de felle zon? Niet doen! Laat de luchtcirculatie zijn werk doen en gebruik een parasol. Doe je dat niet dan zorg je voor een sauna onder de kap van de wieg.
 3. Zorg dat je kind ruime en luchtige kleding draagt. Dit geeft het lichaam de kans goed te ademen. Denk daarbij aan of de kleding passend is voor de plaats waar je bent. Besef je dat je kind de temperatuur extremer kan ervaren.
 4. Pasgeboren kinderen dien je altijd uit de zon te houden. Kinderen ouder dan zes maanden kun je rustig laten wennen aan de zon. Maak wel gebruik van zonnebrandcrème.
 5. Stimuleer je kind om regelmatig te drinken.
 6. Een lauw bad (hoeft niet lang te duren) kan helpen de lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Is dat lastig? Gebruik een washandje om je kind mee te deppen.
 7. Een drukke baby (of druk kind) is sneller warm dan een rustige baby. Zorg voor een rustig schema.
 8. Heb altijd wat koud water in de koelkast staan, ofwel om te drinken, ofwel om mee af te koelen door het te gebruiken zoals bij 6.
 9. Maak gebruik van airconditioning of ventilatoren voor een koele bries in huis. Laat je kind echter niet continu op de tocht liggen

Warme nachten

 1. Open in de nacht de ramen zodat de warmte het huis kan verlaten. Overdag kun je de ramen sluiten en gordijnen dicht houden zodat de zon niet direct binnen zal komen. Koop indien gewenst een muskietennet.
 2. Hang een thermometer op in de kamer van je kind zodat je duidelijk kunt zien wat de temperatuur is en wat je hiermee eventueel kan doen.
 3. De hitte in Nederland blijft nooit lang hangen. Denk erover na om, al is het maar voor die paar warme nachten, je kind een andere slaapplaats te geven.
 4. Tenslotte: als de temperatuur in de nacht veel verschilt met overdag dien je ervoor te zorgen dat je kind het niet zo koel heeft in de avond dat het vervolgens te koud voor hem/haar zal worden in de nacht.
Tagged as: