Gescheiden en op vakantie

Wanneer je gescheiden bent en jij en je ex hebben een omgangsregeling getroffen dan zien jullie beide jullie kind met regelmaat. Dat is natuurlijk heel fijn voor je kind. Het is namelijk beter papa en mama allebei te zien dan met maar één ouder op te groeien. Vakantietijd kan echter een moeilijke periode zijn. Ineens zie je je kind niet meer zo regelmatig als normaal. Hoe ga je daarmee om op een manier die goed is voor je kind?

Wanneer je kind op vakantie gaat met je ex, zal je kind even een tijdje uit beeld verdwijnen. Dat kan soms lekker zijn; je hebt wat meer ruimte. Het kan echter ook een gemis zijn. Wanneer dit laatste ook maar in de kleinste mate aanwezig is hebben we hieronder een aantal tips voor je.

Verschillende emoties

Om het maar heel plat te zeggen: dat jij je kind gaat missen wil niet zeggen dat je kind jou mist. Dat klinkt misschien hard maar waar je als volwassene van allerlei dingen bewust bent, zijn kinderen dat een stuk minder. Je kind kan wellicht dagen voorbij laten gaan voordat je naam valt. Dat terwijl jij je kind elke dag mist. Wanneer je toegeeft aan je eigen gemis en voortdurend contact zoekt met je kind kan hij/zij ook niet echt genieten van de vakantie. Je gevoel heeft geen voorrang op je kind in dit geval. Dat je gescheiden bent maakt dat je anders met je emoties zal moeten omgaan dan in een relatie wellicht het geval zou zijn

Contact

Wanneer je kind contact met je wilt opnemen dan is daar niets mis mee. Probeer daar beschikbaar voor te zijn. Het is echter niet de bedoeling dat je zelf iedere dag je kind belt terwijl je kind daar geen behoefte aan heeft. Door dat te doen maak je het je kind namelijk onnodig moeilijk. Wanneer je op contactmomenten daarnaast ook nog eens heel sterk de nadruk legt op het gemis? Dan kan je kind zich schuldig gaan voelen over de vakantie. Of erger: dat je kind het zich kwalijk gaat nemen dat zijn/haar ouders gescheiden zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn. Bespreek dus de positieve dingen en informeer naar wat je kind van de vakantie denkt.

Iedereen een goede vakantie gewenst

Wanneer je ex en je kind vertrekken; wens ze beiden een goede vakantie. Ook de eventuele nieuwe partner van je ex zou je dat moeten toewensen. Door dat te doen vorm je een geheel voor je kind. Door alleen je kind een goede vakantie te wensen kan dit het signaal afgeven dat er twee aparte werelden ontstaan. Hoewel dit zo kan voelen omdat je gescheiden bent, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je kind tussen twee werelden komt te staan. Dat is niet gepast en zou vermeden moeten worden, hoe lastig dat ook kan zijn. Behandel de andere partij dus ook sociaal en wens hen een goede vakantie.

Je kind mist jou

Het is natuurlijk fijn om te horen dat je kind jou mist. Het kan voor je kind echter ook zwaar zijn. Aan jou dan de taak om je kind gerust te stellen door te zeggen dat het maar kort is en dat je elkaar snel gaat zien. Laat je kind weten dat hij/zij de volgende dag contact mag opnemen als dat gewenst is. Blijft het doorgaan dan kun je met je ex overleggen wat de handigste aanpak is. Onderneem geen stappen als: als je mij zo erg mist kom je toch lekker naar huis? Dat soort dingen doe je alleen als je dat eerst met je ex hebt besproken.

Bij terugkomst

Wanneer je graag meer tijd hebt met je kind dan normaal, omdat de vakantie eraan komt of net is afgelopen, bespreek dit dan vooraf met je ex. Wellicht kan je overeen komen dat je kind na terugkomst een extra lang weekend bij jou is. Dat is voor het opruimen van de vakantiespullen misschien ook nog eens praktisch. Denk met elkaar mee over de mogelijkheden

Bedenk je tenslotte dat je kind niet alles hoeft te vertellen over de vakantie, maar misschien ook niet alles wilt vertellen. Toon gezonde belangstelling maar vraag niet bij alles naar wat er precies is gezegd of gedaan. Je kind moet geen middel worden om een inkijkje te krijgen in het leven van je ex.

Tagged as: