Bang voor vuurwerk

In de aanloop naar de jaarwisseling is er steeds meer vuurwerk te horen en te zien. Eerst in reclamefolders, dan op tv en uiteindelijk ook op 31 december. Niet iedereen is daar even gek op en sommige kinderen zijn er ronduit bang voor. Wij geven je graag wat tips om die angst te verminderen of zelfs weg te nemen!

Binnen blijven kan averechts werken: Dat je kind bang is voor vuurwerk wil niet zeggen dat je daarin mee moet gaan. Het beste is om je kind om te leren gaan met die angst. Op die manier slaat het immers ook minder snel over naar iets als de straat niet op durven gaan rond de jaarwisseling. Neem dus gerust je kind mee de straat op om te spelen, te winkelen etc. Let er daarbij wel op dat als je mensen ziet die vuurwerk afsteken je dit aan je kind verteld zodat je kind er niet door overvallen kan worden. Een goede tweede stap is je kind te vertellen dicht bij papa en/of mama te blijven als mensen op je route vuurwerk afsteken. Dat zal het gevoel van veiligheid versterken.

Focus op veiligheid: Leg je kind uit dat bij het afsteken van vuurwerk bepaalde regels horen, net als bij het spelen van een spel. Als iedereen zich aan die regels houdt kan er eigenlijk niets mis gaan. Laat je eventuele persoonlijke angst voor vuurwerk ook niet doorklinken, dat zal de angst van je kind namelijk versterken.

Aandacht afleiden: wanneer je merkt dat er rondom je huis overdag veel knallen hoorbaar zijn en je kind daar ongerust door is, zorg dan voor afleiding. Dat kan op allerlei manieren waarbij de beste manier de manier is die de meeste aandacht eist. Denk aan een gezamenlijke activiteit als het spelen van een spel, tekenen, koekjes bakken etc. Hoe meer aandacht je kind geeft aan iets anders, hoe minder aandacht er overblijft voor het vuurwerk.

Geef uitleg: Vertel je kind waarom mensen vuurwerk afsteken en wat daarbij hoort; knallen en lichtflitsen. Als je uitlegt aan je kind dat het maar 1 dagje is zal het zich er vanzelf minder druk om maken dan wanneer er geen einde aan lijkt te komen.

Oudejaarsavond: Laat je kind net als anders bijtijds naar bed gaan. Mocht je kind wakker worden van het vuurwerk en er bang voor zijn dan heb je twee opties; bij het kind blijven totdat het weer slaapt is de eerste. Een tweede optie, die meer is gericht op het verminderen van de angst is; kijk vanuit je huis naar buiten, laat zien aan je kind hoe het vuurwerk eruit ziet en vertel dat jullie veilig in huis staan waar niks kan gebeuren. Op die manier krijgt je kind de kans er op een betere manier mee om te gaan.

Zorg voor een vertrouwde omgeving: veel ouders hebben de neiging met oudjaar de deur uit te gaan. Blijven slapen bij vrienden of familie, of laat naar huis gaan vanuit familie of vrienden hoort daar dan bij. Bedenk jezelf voordat je die keuze maakt dat een angstig kind altijd het grootste gevoel van veiligheid heeft in de eigen slaapkamer en het eigen bed.

Is je kind juist gek op vuurwerk? Zorg er dan voor dat veiligheid voorop staat, laat ze zich houden aan de voorschriften en controleer op eventuele baldadige acties. Helaas zijn er jaarlijks nog steeds veel kinderen die erg veel moeite hebben met deze regels wat de nodige ongelukken teweeg brengt.