Kinderen opvoeden; hoe dan?

Binnen de pedagogiek zijn er diverse gestandaardiseerde opvoedkundige modellen aanwezig. Gedurende de opvoeding van een kind zal er altijd van deze modellen afgeweken worden vanwege de specifieke situatie. Dit kan komen doordat een andere manier van opvoeding beter aansluit bij je kind. Het kan ook zijn dat een andere manier van opvoeden beter aansluit bij jou als ouder. Maar hoe bewust ben jij je als ouder eigenlijk van je manier van opvoeden?

Er zijn allerlei mooie namen en methodes voor de positie van je kind tijdens het opvoeden. Dat geldt ook voor de positie van de ouders. Opvoeden is helaas, of gelukkig, niet iets wat volgens vaste lijnen verloopt. Op de vraag aan ouders wat hun methode van opvoeden is komen meestal reacties als;

  • “We laten ons kind zoveel mogelijk vrij om zelf dingen te ontdekken”
  • “Wij zorgen ervoor dat we ons kind stimuleren om dingen te leren”
  • “We proberen ons kind zoveel mogelijk te beschermen tegen verkeerde invloeden”

Soms komen er reacties die meer zeggen over de persoonlijkheid van de ouder zoals;

  • “Ik denk dat ik wel vrij streng ben…”
  • “Ik denk dat we over het algemeen wel heel erg gemakkelijk zijn”

Een antwoord als “we maken voornamelijk gebruik van de autoritaire methodiek met soms wat meer invloed vanuit de emancipatorische methode” is nog nooit gegeven.

Bewustzijn van je manier van opvoeden

Is het een probleem als je je niet (of nauwelijks) bewust bent van dergelijke opvoedkundige modellen? Om je gelijk gerust te stellen; Nee. Het is geen probleem dat je er als ouder niet bekend mee bent. Niet ieder mens neemt vanuit de gedachte ooit kinderen te willen krijgen immers een cursus opvoeden. En dat is ook absoluut niet nodig.

Toch is het goed om aandacht te geven aan diverse manieren van opvoeden. Het geeft je een idee van je mogelijkheden en eventuele valkuilen. Het geeft je een idee van wat wel wat niet zou kunnen werken voor je eigen situatie. En het geeft je een stukje richting en dat brengt rust met zich mee.

Al die redenen, en meer, zijn voldoende om eens na te denken over vragen als:

  • Wat zijn mijn doelen met opvoeding?
  • Wat zijn de tips en tops voor mijzelf qua karakter en houding?
  • Welke standpunten heb ik zelf, en hoe denk ik die vorm te geven in de opvoeding?
  • Etc.

Islamitisch opvoeden

Diverse instanties bieden met regelmaat cursussen aan die zich richten op opvoeding. Daarbij komen allerhande onderwerpen aan bod die je een beter beeld geven van wat er in een kind om gaat. Er is aandacht voor de diverse levensfasen van een kind en welke aandachtspunten daarbij horen. We kijken naar simpele manieren die je taak vergemakkelijken en opvoeding niet perse makkelijker, maar wel beter handelbaar maken. Maak gebruik van deze gelegenheden, je zult er ongetwijfeld je voordeel mee doen.

En als je soms jezelf je haren wel uit je hoofd kan trekken? Dan ben je vast niet de enige! Nederland kent momenteel alleen al ruim 3 miljoen kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Dan hebben we het dus nog niet over de pubers gehad… Daar zitten vast wat wanhopige ouders tussen. Hoort een gezond beetje wanhoop zo nu dan overigens niet bij het ouderschap?

Wat wij verstaan onder islamitisch opvoeden? Dat is in dit artikel terug te lezen.

Tagged as: