Wanneer er een boekje uitkomt voor kinderen zijn we altijd nieuwsgierig. Wanneer dat boekje iets anders is dan verhalen van de profeten groeit dat gevoel van nieuwsgierigheid. Het Moessie boekie is, om het maar neutraal te zeggen, een boekje zoals we nog niet eerder zagen. Of, om het maar te zeggen zoals het is; het Moessie boekie moet je absoluut hebben als je jonge kinderen hebt.
Vormgeving
Om met de deur in huis te vallen: het Moessie boekie zit mooi in elkaar. Het is hardcover en heeft kwalitatief papier. Het boekje heeft een handzaam formaat wat prettig is tijdens het lezen. De auteur heeft ervoor gekozen de personages in het boek volledig af te beelden, dus inclusief ogen. Iets wat niet perse gebruikelijk is bij islamitische kinderboeken. Er is gekozen voor de focus op vader en zoon, maar ook de moeder en de zus van Moessie komen kort in beeld. Net als andere personages zoals spelende kinderen.
Wat het meest opvalt is het kleurgebruik. Zowel de kaft als de content van het boek; de kleur druipt van de bladzijden. De schetsen zijn mooi gemaakt en ogen heel aantrekkelijk. Er is over allerlei details zichtbaar nagedacht. Neem bijvoorbeeld Moessie die moe is van het fietsen. Papa, die rustig een broodje at op een bankje, gaat hem duwen. Lekker makkelijk voor Moessie, die op het plaatje waarop papa hem duwt, ook aan het broodje zit te knabbelen wat zijn vader eerst vast had.
Het zijn dit soort dingen die het boek enorm aantrekkelijk maken. Je ziet niet alleen het direct duidelijke, je ziet ook kleine details waarover je kan praten met je kind. Dat maakt dat de enige keer dat er iets opmerkelijks is; papa die ineens een compleet andere outfit draagt, dit niet storend werkt. Over het geheel is aan alles gedacht, ook als het gaat om de zakelijke kant als een ISBN en gegevensvermelding, wat dit tot een complete en professionele uitgave maakt.
Theologie en het Moessie boekie
Een interessant punt van discussie is de kleding van vrouwen binnenshuis in islamitische kinderboeken. Welke vrouw loopt binnenshuis continu in volledige hijab? Waarschijnlijk vrijwel geen enkele. Toch is dit wel de standaard in islamitische kinderboeken. In het Moessie boekie kiest schrijver Abdelhakim Chouaati ervoor om dit een beetje anders te doen. Een verrassende en verfrissende keuze. We zien mama niet zonder hoofddoek, maar wel in badjas aan de ontbijttafel met het gezin. Een boeiende stap dus binnen het aanbod van kinderboeken, wie weet volgen meer uitgevers dit voorbeeld. Wat papa betreft, die draagt de ene keer traditionele kleding, en de andere keer een spijkerbroek. Herkenbaar voor iedereen dus, en wel zo realistisch.
Wat daarnaast opvalt is de keuze voor “Moessie”. Een verbastering van “Mustapha”, een naam van de profeet Mohammed vrede zij met hem. In het algemeen ziet men het als onwenselijk een dergelijke naam af te korten. Had de schrijver niet voor Musa kunnen kiezen? Anderzijds is in deze context ‘Moessie’ een koosnaampje van ‘Mustapha’. En is het dan nog wel een verkeerde omgang met de naam?
Buiten deze 2 punten zijn er geen zaken die religieus gezien de aandacht trekken. Het boekje is namelijk niet ingestoken als een uitgave om een religieus verhaal te vertellen. En dat brengt ons bij de algemene content.
Content algemeen
Dacht je dat we tot nu toe positief waren? Dat gaat nog meer worden. Dit boekje is het eerste boekje wat niet volledig om religieuze zaken gaat. Het gaat in eerste instantie om de relatie tussen vader en zoon. Er is een mooie mix gevonden tussen het laten zien, of noemen, van het gebed, liefdadigheid, dankbaarheid aan Allah, etc. aan de ene kant. En het dagelijkse gezinsleven met samen ontbijten, spelen en stoeien aan de andere kant.
Deze mix hebben we nog niet eerder gezien in boekjes. Het is fijn dat daar nu een stap in is genomen. Het normaliseren van religie is keihard nodig. Dit boekje kan daar zeker bij helpen. De afbeeldingen maken het aantrekkelijk voor jonge kinderen. De teksten zijn makkelijk te lezen en in begrijpelijke taal. Het is daarmee toegankelijk voor jonge kinderen, en geschikt als leesboek voor de wat oudere kinderen. De aangegeven leeftijdscategorie is dan ook goed gekozen.
Hoe pedagogisch is het Moessie boekie?
Er is, zelfs met een vergrootglas, niets aan te merken op dit boek vanuit opvoedkundig perspectief. Het enige wat we kunnen zeggen is: Er is nog niet eerder een boekje verschenen op de Nederlandse markt zoals het Moessie boekie. Het is zo mooi in inhoud, als het is in vormgeving. Je kind mist iets als je dit boekje niet hebt liggen. Een absolute aanrader!
En dat de schrijver aangeeft dat het boekje geschikt is vanaf 3 jaar? Voor een 2-jarige is dit boekje ook al prachtig.
Eindoordeel: 5 uit 5
Het boekje kopen doe je hier.
Plaats een reactie
Je moet ingelogd zijn om te reageren.