Tot nu toe gingen boekrecensies over allerlei soorten kinderboeken. Verhalen van de profeten. Het leren van het gebed. De maand ramadan. Vooral praktische zaken die onlosmakelijk met de islam verbonden zijn. Deze recensie is de eerste boekrecensie over een boekje met als focus Degene met Wie alles begon: Allah.
Vormgeving
Wanneer je de boeken van Moslim Kids Entertainment (MKE) kent, dan weet je wat je kan verwachten als het gaat om de kwaliteit. Dit boek is, ondanks dat het door Amanibooks is geschreven, uitgegeven door MKE. Het boek is vierkant van vorm en vrij fors van formaat. Het boek heeft een hardcover en de pagina’s zijn van kwalitatief materiaal.
Wat opvalt wanneer je het boek openslaat is de afwisseling tussen afbeeldingen en tekst. Per 4 pagina’s is er één pagina gevuld met een afbeelding. De andere pagina’s zijn gevuld met tekst. Daar waar mensen of dieren zijn afgebeeld is ervoor gekozen dat zonder ogen te doen. Dit vanuit de opvatting dat dit niet toegestaan is, of althans, dat een deel van de moslimgemeenschap dit zo ziet. Door geen ogen af te beelden spreek je met dit boek ook die doelgroep aan.
De afbeeldingen sluiten aan bij de teksten en zijn kleurrijk vormgegeven. De inhoudsopgave is wat onnodig, zeker als de paginanummering niet continu doorloopt.
Theologische content
Er is aandacht voor verschillende namen en eigenschappen van Allah. In het verhaal worden er een paar kort besproken. Vervolgens worden die aan het einde van het boekje nog eens uitgebreid besproken via een opsomming. De manier waarop er over Allah is gesproken, is goed gekozen. Of het een bewuste keuze is geweest, geen idee. Maar bepaalde onderwerpen, zoals waar Allah is, worden niet besproken. Er is vastgehouden aan belangrijke eigenschappen, zonder waarheidsclaim te doen of een discussie te starten. Dat maakt het boekje ook weer toegankelijk voor een breed publiek.
Content
Het boek gaat over een jonge jongen; Zayd. Samen met zijn moeder maakt hij dingen mee die in het boek worden gelinkt aan Allah. Een voorbeeld daarvan is Zayd die in de tuin gaat spelen, een vogel hoort en leert dat Allah zorgt voor het vogeltje, zoals Hij voor Zijn gehele schepping zorgt. Dat is ook gelijk de insteek van het hele boek: het leren kennen van Allah.
Wat opvalt is dat de leeftijdsduiding niet aangegeven is in het boek. Het zou fijn zijn wanneer uitgevers dit standaard invoeren voor kinderboeken. Bij navraag is het boek gericht op kinderen van 7-8 jaar. De hoeveelheid tekst en afbeeldingen zijn daarvoor goed op elkaar afgestemd. Waarom het fijn is dit standaard te vermelden? Zodat je als ouder met een kind van 3 niet een boek koopt wat voor jouw kind nog niet aantrekkelijk is.
De manier waarop de content is vormgegeven is voor verbetering vatbaar. De belangrijkste redenen hiervoor zijn; de opbouw en de woordkeuze. Bepaalde woorden krijgen een uitgebreide toelichting zoals “Schepper”. Anderzijds worden er woorden gebruikt als “ziel” en “bevelen”. Er is daarnaast geen consistente manier om te duiden wie er wat zegt in het verhaal. Dat zorgt ervoor dat dit soms rommelig oogt.
Tenslotte is de loop van het verhaal niet altijd logisch. Waar je normaliter in kinderboeken terug zal vinden dat de schrijver eerst de kern noemt, en dan de uitleg laat volgen, is dit soms andersom in dit boek. Dat zorgt ervoor dat het voelt alsof je van de hak op de tak springt.
Hoe pedagogisch is dit boek?
Dit boek is, ondanks dat er taalkundig gezien kanttekeningen bij te plaatsen zijn, een degelijk boek. Het geeft een beeld van Wie Allah is en trekt niet naar het negatieve wanneer verkeerd gedrag ter sprake komt. Een strakkere tekst zou de boodschap krachtiger kunnen maken. Toch is de informatie die je in dit boek kan vinden vrij uniek op de huidige markt.
Het boek is vooral, zoals de kaft aangeeft, een samenleesboek. Het is niet geschikt als voorleesboek voor kinderen onder de leeftijd van 7. Dat is prima, het voldoet daarmee aan de leeftijdsclaim. Wat wel jammer is: er is nog steeds geen boekje voor kinderen van 2-4 over Allah. Wie weet een volgende uitgave met Zayd, maar dan voor de allerkleinsten?
Conclusie
Op zoek naar Allah is een degelijk boek. Er valt nog ruimte te winnen op het gebied van schrijfstijl. Wanneer de inhoudsopgave plaats zou maken voor een leeftijdsgroep zou dat een flinke vooruitgang zijn voor kopers. Wel is het fijn dat er weer een kinderboek is op de markt met een focus op Allah. Het is alweer even geleden dat er zo’n boek werd uitgegeven. Dit boek is een vooruitgang qua vormgeving en taalgebruik op de vorige. Ondanks dat er nog wat te winnen valt, kan het een mooie vervolgstap zijn voor toekomstige publicaties. Ik ben benieuwd!
Eindoordeel: 4 uit 5
Dit boek kopen? Dat kan via deze link.
Plaats een reactie
Je moet ingelogd zijn om te reageren.