(te) hoge verwachtingen

Het is de algemene richting die mensen wandelen in hun leven; je groeit op, gaat trouwen, krijgt kinderen, laat hen opgroeien etc. Trouwen hoort, ondanks het torenhoge scheidingspercentage, bij het leven zoals kinderen bij het huwelijk horen. Buiten het feit dat niet iedereen kinderen kan krijgen is ook niet iedereen in staat ze stabiel op te voeden. Hoe voeden we onze kinderen eigenlijk op?

De manier waarop we onze kinderen opvoeden is voor een groot deel een afspiegeling van onze eigen jeugdige jaren. Aspecten in de opvoeding die we zelf hebben hebben gemist willen we graag aan hen meegeven. Dromen die we zelf niet waar hebben kunnen waarmaken zouden we graag waargemaakt zien worden door onze kinderen. We proberen hen te beschermen tegen fouten die we zelf hebben gemaakt. We proberen het beste te bereiken voor hen op een manier die past bij onze huidige levensvisie. Natuurlijk, we willen het beste voor onze kids. Maar ongemerkt zijn het soms vrij hoge verwachtingen die we op de schouders van onze kinderen laden.

Uiteraard kunnen we hoge verwachtingen hebben, maar er is iets wat we niet dienen te vergeten bij de opvoeding van onze kinderen; het zijn kinderen. Een veelgemaakte fout in de opvoeding is dat we dit, oh zo duidelijke feit, over het hoofd zien. Ons verwachtingspatroon wil met regelmaat de capaciteitsgrens van onze kinderen overschrijden. Er is een fijne lijn tussen discipline als onderdeel van de opvoeding en te hoge eisen stellen in verhouding tot de capaciteiten van onze kinderen. Het is dan ook begrijpelijk dat we soms aan de verkeerde kant van deze lijn uitkomen.

Het is de eigenschap van een goede ouder om van tijd tot tijd te reflecteren op de omgang met je kinderen. Vraag jezelf eens af: ben ik te streng voor mijn kinderen? Staat mijn waardering voor wat zij goed doen in verhouding tot mijn reactie op dingen die ze verkeerd doen? Hoge verwachtingen zijn niet verkeerd mits we op de juiste manier omgaan met het aspect van belonen en bestraffen van onze kinderen. In een welbekende overlevering leren we dat Allah een persoon een zonde eenmaal aan zal rekenen. Een goede daad daarentegen zal de waarde krijgen van het tien- tot zevenhonderdvoudige of zelfs vele malen meer.

Wanneer we kijken naar de manier waarop we onze kinderen belonen of bestraffen, komen we dan in de buurt van deze barmhartigheid? Kinderen leren het beste door te horen wat ze zouden moeten doen in plaats van dat zij voortdurend horen wat zij niet mogen doen. Kinderen doorlopend vermanend toespreken is minder effectief dan hen complimenteren voor wat zij allemaal goed doen. De beste manier om hen het beste uit zichzelf te laten halen? Neem dit advies ter harte en wees zelf een voorbeeldfiguur. Laat het zijn van een rolmodel niet over aan anderen. Wees een rolmodel voor je kinderen. Stimuleer hen in het goede wat ze doen, ongeacht of dit past binnen je ideaalbeeld voor hun leven of niet. En vergeet nooit dat onze kinderen in nood zijn aan onze barmhartigheid en leiding zoals de mens behoeftig is aan de leiding en barmhartigheid van Allah.

Deze leeftijd:

Je kind is door de meest veranderlijke jaren ooit in diens leven heen gegroeid. Nooit meer zal er zoveel veranderen in zo’n korte tijd als de afgelopen 4 jaar. Deze periode vormt de periode van verdere groei en persoonlijke ontwikkeling. Er ontstaat een groter bewustzijn. De interesses van je kind zullen breed zijn maar kunnen uiteraard in een bepaalde richting worden gestuurd wanneer je ziet dat je kind buitengewone interesse heeft in, of talent heeft voor, een bepaald thema. Vergeet echter niet: stimulans en dwang zijn twee verschillende dingen. Blijf het onderscheid zien.

Waar je daarnaast rekening mee dient te houden is dat je kind in deze periode erg “groot” over kan komen. Je kind gaat naar school, heeft een eigen schema, krijgt taakjes mee, kan zichzelf steeds beter redden etc. Dit zorgt er soms voor dat ouders de verantwoordelijkheden voor hun kind in een enorm tempo opstapelen. De verwachtingen schieten omhoog en overstijgen de capaciteit van het kind. Waak hiervoor.