Het gebed – Zichtbaarheid

Je kind het gebed aanleren lijkt  een hele klus. Toch zijn er dingen die iedereen kan doen. Zelfs zonder dat het veel moeite kost. Sterker nog, het is heel makkelijk. Een ideale combinatie dus. 

Deze tips zijn niet alleen voor ouders van jonge kinderen (in de leeftijd tot 4-5 jaar), maar ook voor ouders met oudere kinderen. De tips zijn zelfs geschikt voor ouders met niet-biddende pubers in huis.

Jouw leven

Wanneer jij het belang van het gebed wil meegeven aan je kind, dan begin je door het gebed een belangrijke plaats te geven in je eigen leven. Dat wil zeggen dat je tenminste de 5 dagelijkse gebeden verricht. Doe je dat niet, terwijl alom bekend is dat die verplicht zijn? Dan verlies je daarmee je geloofwaardigheid. Verricht je de gebeden niet? Begin daar dan eerst zelf mee.

Jullie leven

De tweede belangrijke stap is dat je het gebed niet alleen zelf verricht, maar dat je het onderdeel laat zijn van het huishouden en de levens van de personen om je heen. Dat doe je door het gebed, en alle zaken eromheen, te benadrukken; 

  • Verricht het gebed niet in een kamer achteraf, maar in de woonkamer, waar je gezin je kan zien. 
  • Maak gebruik van een gebedskleed om jouw gebedsgebied te markeren. Bij oudere kinderen kan je dit weglaten, maar zeker bij een jong kind is dit verstandig.
  • Draag specifieke kleding voor het gebed. Kleding die ruim valt en lang is. 
  • Gebruik een adhaanklok zodat je direct weet of het tijd is voor het gebed.
  • Maak het een principe om je gebeden te verrichten zodra de tijd ervoor aanbreekt, om het belang ervan te benadrukken.

Het versterken van de visuele aanwezigheid van het gebed, vergroot de aandacht ervoor bij je kind. Het zorgt dat het verrichten van het gebed een logisch onderdeel van het dagelijks leven is voor hen. En heb je een ouder kind dat niet bidt? Dan blijft het als een herinnering van wat belangrijk is. Je belangrijkste stap daarbij? Blijf je kind uitnodigen tot het gebed.