Een leesboek voor kinderen vanaf een jaar of 7 met meer dan 200 bladzijdes? Dat hadden we nog niet gezien totdat dit (vertaalde) boek van Zanib Mian voorbij kwam. Uitgeverij Volt heeft iets moois neergezet.
Vormgeving
Planeet Omar heeft een kaft die enorm aanspreekt. Felle kleuren, meerdere karakters uit het verhaal en relevante andere afbeeldingen vullen de kaft mooi op. Die drukte is ook in het boek zelf terug te zien. Hoewel het boek is vormgegeven zoals je van een leesboek voor kinderen van die leeftijd mag verwachten, is er ruimte genoeg voor leuke uitspattingen. Daarbij kan je denken aan afbeeldingen, anders vormgegeven letters of een combinatie daarvan.
Deze uitspattingen leggen nadruk op bepaalde delen van het hoofdstuk waarin ze worden gebruikt. Ook helpen ze de lezer een beter idee te krijgen van wat de schrijver precies wil overbrengen. Het is leuk om te zien en brengt ook echt iets extra’s mee voor de lezer. Leuk bedacht! Ook de introductie van de hoofdrolspelers is op een aangename manier gedaan.
De theologische kant
Veel religieuze boeken van kinderen met jongere leeftijd zijn volledig gericht op het overbrengen van enkel theologische content. Het is pas sinds de laatste paar jaar dat hier langzaamaan verandering in komt. Met dit boek zien we die lijn doorgezet worden. Het gaat niet zozeer om de theologie, maar vooral om de avonturen van hoofdrolspeler Omar.
Uiteraard maakt het boek gebruik van verwijzingen inzake religie. Los van de woordkeuze op sommige momenten (punten krijgen voor goede daden) is daar niets op aan te merken. Zoals we dit altijd benoemen, en zoals de kaft van het boek laat zien, is het gebruik van afbeeldingen van personen volop aanwezig in dit boek.
Content algemeen
Het boek gaat over Omar. Hij heeft, samen met zijn broertje, zus, vader en moeder net een verhuizing achter de rug. Hij moet wennen aan een nieuwe school, een nieuwe buurvrouw, een pestkop in de klas en maakt allerlei dingen mee. Het verhaal springt van de hak op de tak waardoor het nooit saai is en de vaart er lekker in blijft.
Door de ogen van Omar zie je hoe hij omgaat met een pestkop, met zorgen over islamofobie/vreemdelingenhaat, met een nieuwe woonsituatie en hoe hij en het gezin invulling geven aan de islam in hun leven.
Eindoordeel: 5 uit 5
Uitgeverij Volt heeft met deze vertaling een uniek werk op de markt gebracht. Het is een boek wat iedere ouder zou moeten hebben. Er is geen enkel echt minpunt te noemen aan het boek. Sterker nog: het is vlot geschreven, nodigt uit tot lezen, is aantrekkelijk qua vormgeving en heeft een moslimkind in de hoofdrol zonder een volledige theologische uitgave te zijn. Het is een boek wat je kind zal aanspreken vanwege de link met diens dagelijkse leven.
Het boek kopen? Dat kan hier.
[…] we eind vorig jaar een recensie schreven over Planeet Omar: problemenmagneet, was duidelijk dat er nog 3 delen zouden volgen. Nu is […]