Je kind als spiegel van jezelf

Iedere ouder hoort het om de zoveel tijd van iemand; je kind lijkt echt op jouw/je partner! De meeste ouders, gek als ze zijn op hun kinderen, glimmen vol trots als ze die opmerking horen. Waarom? Omdat het als een compliment opgevat kan worden. Maar er zijn momenten waarop er minder te lachen valt.

Zo leuk als het is om een dergelijk “compliment” te krijgen, zo vaak gebruiken ouders ook elkaar om het minder aangename gedrag van het kind af te schuiven. Plagerige opmerkingen over dat het kind het gehuil van de moeder heeft, of het zeuren van de vader kent iedereen ongetwijfeld wel. En hoe we het ook wenden of keren, het kind zal naar waarschijnlijkheid veel op de ouders gaan lijken.

Zodra een kind begint met lopen en praten, en het daarmee meer mogelijkheden heeft zichzelf te uitten zien we dit zichtbaar worden. Ouders krijgen het besef dat ze “moeten oppassen met wat ze zeggen” want “voor je het weet nemen de kinderen het over”. Zo herinner ik me een vader met zijn zoontje in de supermarkt. Toen het zoontje, van hooguit een jaar of 6 een gesluierde dame zag lopen riep hij hard naar zijn vader: “Kijk papa, een Fatima!”. De vader wist niet waar hij moest kijken, en het kind was zich van geen kwaad bewust.

Niet alleen leert een dergelijk voorbeeld ons hoe een kind je, zonder het door te hebben, eenvoudig voor schut kan zetten. Het maakt ook duidelijk dat jouw gedragingen in de privé sfeer van je eigen huis bepalen welk gedrag je kind buitenshuis kan vertonen. Wanneer je als ouder bepaald gedrag wilt zien in je kind dien jij het rolmodel te zijn daarin voor jouw kind. Wil je niet dat je kind schreeuwt? Verhef dan zelf je stem niet. Wil je dat je kind gaat houden van boeken lezen en buiten zijn? Zet dan eerst zelf de tv of pc uit om daarna een boek te pakken. Wil je dat je kind waardering leert, wees dan in woord en daad dankbaar voor wat je partner voor je doet, etc.

Aisha, de vrouw van de profeet Mohammed vrede zij met hem, gaf te kennen dat de profeet als een wandelende Koran was. Hij wenste dat zijn volgelingen de openbaringen naleefden en was zelf de eerste om daarin het voorbeeld te geven. Volg dit voorbeeld op door niet enkel met woorden, maar in de eerste plaats met daden, het rolmodel te zijn van hoe jij wenst dat je kind zich zal gedragen. Dat, beste ouder, behoort tot de kern van een goede opvoeding.

De mate waarin je kind verantwoordelijkheden kan dragen neemt zienderogen toe. Het is aan jou als ouder om daar op een goede manier invulling aan te geven door je kind jou te laten helpen, maar ook door elkaar te helpen. Zodra je kind ziet dat iedere taak in huis voor zowel papa als mama geschikt is zal je kind zich daar ook breder in ontwikkelen.