7 stappen naar een islamitische opvoeding

Onze eerste uitgave over islamitisch opvoeden. Heel erg dankbaar dat dit gelukt is. Daarom een iets persoonlijker stukje over dit boek. En nee, dit is geen recensie. Dat zou een te hoog WC-eend gehalte krijgen.

Informatie over islamitisch opvoeden is niet erg ruim aanwezig. Om die reden heb ik er 2 jaar geleden voor gekozen me te focussen op dit vakgebied. Een website was een logische eerste stap: informatie is altijd na te lezen en het is voor iedereen toegankelijk, wel zo fijn!

Artikelen schrijven is leuk, maar het was niet ideaal. Om meer variatie aan te brengen kwamen er video’s bij. Dat zorgde voor meer variatie, maar maakte niet perse verschil. Het voordeel van een website is dat je er veel op kwijt kan, maar dat kan ook een nadeel zijn. Hoe ga je als ouder nu het overzicht bewaren met al die artikelen?

Die gedachte maakte dat het me goed leek te beginnen met een boek. Dat is makkelijker bedacht dan gedaan. Kijkend naar de boeken die over opvoeding beschikbaar zijn, moest ik al snel concluderen dat er alleen vertalingen waren. Ook waren de onderwerpen vaak heel erg algemeen en weinig praktisch. Dat vroeg om een andere benadering.

Het te schrijven boek moest aan een aantal voorwaarden voldoen:
1. Het mocht alleen gaan over de absolute basispunten van religieus opvoeden.
2. Het mocht nog niet de diepte ingaan.
3. Het moest een spiegel voorhouden aan ouders, om hun framewerk van opvoeding te beoordelen.
4. Het moest op een toegankelijke manier zijn geschreven.
5. Het moest praktisch toepasbaar zijn.

Na een heleboel uren werk kwam “7 stappen naar een islamitische opvoeding” uit. Het grootste kritiekpunt erop? Het boekje was te klein/dun/kort. Aangezien het een basisboekje moest zijn bevestigde die feedback vooral dat de opzet goed was geweest. En het smaakte naar meer.

In “7 stappen naar een islamitische opvoeding” bespreek ik met jou als ouder hoe je opvoeding simpel en overzichtelijk kan houden. Iets wat vrij normaal lijkt, maar zeker niet eenvoudig is. Het boekje helpt je om rust te vinden in je aanpak, nadat je die aanpak kritisch hebt bekeken. En waar ik vooral trots op ben: het is toegankelijk voor iedereen, wat je denkrichting ook is.

De praktische tips die erin te vinden zijn bleken een schot in de roos. Het toegankelijke taalgebruik ook. Het is, met ruim 20 bladzijdes, een boekje wat je in één ruk kan uitlezen. Toch zal je, wanneer je het hebt gelezen, er met regelmaat naar terug kunnen grijpen. Het is een uitgave die je elk jaar weer een keer leest om weer te aarden met hoe je het doet als ouder.