Bidden in de zomer

Wonend in Nederland kan de gebedstijd nogal verschillen. Voor iedereen is er wel iets wat ideaal is of juist niet. Wat voor volwassenen geldt, is ook op kinderen van toepassing. Want hoe ga je er als ouder mee om dat je kind diens slaap onderbreekt voor het gebed? In dit artikel lees je wat korte tips om hiermee om te gaan.

Wanneer we gaan spreken over het verrichten van het gebed tijdens de korte zomernachten, dan is het belangrijk dat we 2 spelregels benoemen.
1. Het gebed niet verrichten is geen optie.
2. We kijken naar alle mogelijkheden, of die nu je voorkeur hebben of niet.

Met name de tweede spelregel is belangrijk. Dit artikel kan je zo namelijk helpen je opties te ordenen.

Theologische opties

Wanneer het gaat om theologische opties is het afhankelijk van de wetsschool die je volgt, en de mate waarin je daaraan vast wilt houden, wat je mogelijkheden zijn. Hieronder enkele mogelijkheden die, afhankelijk van de denkrichting, beschikbaar komen.

 • Het op de vastgestelde tijden verrichten van het gebed. Slapen doe je tussendoor en waar mogelijk overdag wat extra.
 • Het bijtijds gaan slapen in de avond. Om vervolgens iets voor het laatste gebed op te staan, het voorlaatste gebed te doen, te wachten op het laatste gebed, dat te verrichten en te gaan slapen. Vervolgens sta je op voor het ochtendgebed.
 • Het verrichten van het voorlaatste gebed om daarna te gaan slapen. Vervolgens sta je ruim voor het ochtendgebed op, om het laatste gebed te verrichten. Daarna verricht je het ochtendgebed en slaap je verder.
 • Het tijdens de maanden met de kortste nachten samenvoegen van het laatste en voorlaatste gebed in de tijd van het voorlaatste gebed. Om vervolgens te slapen en het ochtendgebed te verrichten.
 • Het schuiven met de tijd van het ochtendgebed, om zo een goede rustverdeling in te passen, zonder daarbij het gebed te vroeg, of na zonsopkomst te verrichten.

Bovenstaande opties zijn zoals aangegeven afhankelijk van je persoonlijke theologische opvattingen. Het kan het verschil maken tussen 1 keer wakker worden, 2 keer wakker worden of zelfs 3 keer wakker worden.

Praktische tips

Naast de theologische benadering, zijn er ook nog een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 • Allah vraagt niet meer van ons dan wij kunnen dragen. Dat wil niet zeggen dat we geen moeite hoeven te doen. Kijk naar het vasten in lange zomerdagen. Ook dat doen we uiteindelijk massaal. Wanneer het geen schadelijke handeling is, is het belangrijk je te focussen op de opties die je hebt, in plaats van alleen te denken vanuit bezorgdheid. Ja, bezorgd zijn is goed, maar ga vanuit dat gevoel vervolgens aan de slag.
 • Besef je dat de zomer ook maar 1 jaargetijde is. De winter kan ook weer uitdagingen met zich meebrengen, doordat alle gebeden zo kort op elkaar zitten. Als we ook dat problematiseren zou je de helft van het jaar maar moeizaam kunnen bidden.
 • Wanneer je opstaat om te gaan bidden, doe woedoe met lauw-warm water. Ijskoud water zal je lichaam zoveel energie kunnen geven dat je maar moeilijk in slaap kan komen.
 • Maak zo min mogelijk gebruik van lampen, om je lichaam niet in de volledig energieke modus te brengen die het overdag nodig heeft.
 • Slaap wat extra in de ochtend, de avond, of in de middag wanneer de situatie dit toelaat.
 • Let wat extra op je voeding, zoals je ook doet tijdens de ramadan.
 • Wees persoonlijk betrokken bij deze uitdaging van je kind.

Tenslotte kan je altijd advies vragen aan mensen in je omgeving die ook jonge kinderen hebben. Of juist advies vragen aan mensen met kinderen die net wat ouder zijn dan die van jou. Zij hebben de ervaring al achter de rug en kunnen je er dus meer over vertellen. Dit kan je ook weer goede suggesties opleveren.