Toen we eind vorig jaar een recensie schreven over Planeet Omar: problemenmagneet, was duidelijk dat er nog 3 delen zouden volgen. Nu is het zover: Onverwachte Superspion ligt in de winkel. En ja, het is de moeite waard.
Vormgeving
Onverwachte Superspion heeft dezelfde in het oog springende kaft als het eerste deel. Het is een kleurrijk en speels vormgegeven boek. De achterkant geeft op een grappige en slimme manier aan waar het boek over gaat. Ook de binnenkant is leuk vorm gegeven. Het is een echt leesboek, waardoor het in zwart-wit is gedrukt. Om het verhaal, de schrijfstijl en het karakter te ondersteunen is er op elke bladzijde iets “anders dan anders” gedaan. Daarbij kan je denken aan het eruit laten springen van letters, en het gebruik van illustraties.
De illustraties ondersteunen het verhaal. Zo zie je een overvolle prullenbak staan wanneer de tekst daarover gaat. Of je ziet een gedachtenmonster waar in de tekst over is gesproken. Dat is een leuke en aansprekende manier van het helpen van de verbeelding en zet het verhaal kracht bij.
Aan het begin van het boek is er ruimte om 4 belangrijke personen te introduceren. Daar waar nodig, is de introductie aangepast aan de avonturen uit het eerste boek. Zo blijft heet verfrissend voor de lezer die deel 1 al had gelezen. Ondanks dat is het niet zo dat degene die met dit boek begint, het niet kan volgen hierdoor.
De theologische kant
Veel religieuze boeken van kinderen met jongere leeftijd zijn volledig gericht op het overbrengen van enkel theologische content. Het is pas sinds de laatste paar jaar dat hier langzaamaan verandering in komt. Met dit boek zien we die lijn doorgezet worden. Het gaat niet zozeer om de theologie, maar vooral om de avonturen van hoofdrolspeler Omar.
Omar is een kind in een moslimgezin. En daardoor komen allerlei religieuze thema’s als vanzelfsprekend langs. Denk aan het gaan naar de moskee, religieus gemotiveerd goed zijn voor de buren, en specifiek in dit boek: het inzamelen van geld voor een moskee in nood.
Dit maakt van het boek een niet-theologisch boek, maar het is nog steeds een boek in religieuze context. De manieren waarop religie is besproken, zijn algemeen en voor iedere moslim herkenbaar. Zoals we dit altijd benoemen, en zoals de kaft van het boek laat zien, is het gebruik van afbeeldingen van personen volop aanwezig in dit boek.
Content algemeen
Het boek gaat over Omar. Hij heeft het plan opgevat om geld in te zamelen voor de moskee. Dit topic is de rode lijn in het verhaal. Tegelijkertijd is er daar omheen nog van alles gaande, wat het verhaal vaart geeft en aantrekkelijk houdt.
Door de ogen van Omar zie je hoe hij zich inzet voor de moskee, zijn relatie met een voormalig pestkop zich verder begint te ontwikkelen, zijn geruzie met zijn zus en zijn contact met zijn buurvrouw. Maar misschien nog wel het mooiste; hoe hij en het gezin invulling geven aan de islam in hun leven.
Eindoordeel: 5 uit 5
Het boek is qua vormgeving top. De inhoud is vlot geschreven en aantrekkelijk om te lezen. Het verhaal is op veel onderdelen herkenbaar, en kan met dit onderwerp zomaar inspirerend zijn voor je kind. Het normaliseert religie en laat het zien als iets wat een duidelijk en heel leuk/eenvoudig onderdeel is van het dagelijks leven. Planeet Omar: Onverwachte Superspion is een uniek boek, en een must have voor ieder kind.
Het boek kopen? Dat kan hier.
Plaats een reactie
Je moet ingelogd zijn om te reageren.