Groente eten

De laatste tijd kwamen er vragen binnen die neerkwamen op: hoe krijg je je kind zover dat ze dagelijks (zoveel) groente eet? Dat heeft twee belangrijke kanten, de focus op wat gewenste voeding is, en de focus op wat ongewenste voeding is. In dit artikel wat tips.


De focus op de gewenste kant: wanneer je een kind van jongs af aan groente geeft, is dat wat je kind normaal zal vinden. Je kind zal de smaken en texturen gaan waarderen. Uiteraard zal er ook groente zijn die minder populair is. Sperziebonen en erwten zijn bij mijn dochter populair, spruitjes daarentegen weer niet. Dit kan per kind verschillen.

Wanneer je van jongs af aan ermee begint en het de norm is, kan je kind alsnog momenten hebben dat hij/zij er geen zin in heeft. Het welbekende “Ik heb geen honger.”. Dat zijn momenten waarop je consequent moet zijn. Als je geen honger hebt, dan hoef je ook niet iets anders te eten. En als je dat wel wil heb je dus honger, en eet je eerst je groenten. Heel af en toe is er een dag dat er geen groente hoeft te worden gegeten. Maar die dagen zijn er niet op initiatief van het kind.

Wat je als ouder moet begrijpen is dat niet je kind, maar jij degene bent die hoort te bepalen wat je kind te eten krijgt. Het kan niet zo zijn dat jij voor jezelf, je partner en je kind allemaal wat anders te eten maakt. Men eet wat degene die kookt te eten maakt, of men eet niet. Suggesties zijn welkom, maar degene die kookt mag het besluit nemen.

Als je groente eten tot de norm maakt is dat ook handig. Op dit moment is dochterlief op een leeftijd dat als ze meegaat naar de supermarkt, ze haar eigen fruit en groente uitkiest. Dat helpt haar in haar motivatie om groente (en fruit) te eten, ze heeft het immers zelf uitgekozen. Uiteraard mag ze ook regelmatig helpen met het klaarmaken van haar eten. Iets wat je zelf maakt, smaakt gevoelsmatig toch lekkerder.

Dan nog de focus op de ongewenste kant: wanneer je een kind van jongs af aan volpropt met suikers en chemische rommel, dan zal het smaakpatroon zich ook anders ontwikkelen en maakt dat de stap naar het waarderen van natuurlijke smaken lastiger. Dat nog los van alle andere negatieve effecten die erbij komen wanneer je je kind een zakje M&M’s en een flesje cola geeft op dagelijkse basis.

Je moet dus ook duidelijk maken wat je als ongewenst ziet qua ander eten en drinken en proberen om gezond snoepen te stimuleren. Waarom chips en chocolade eten, als je ook een ei, een stuk komkommer of dadels en vijgen kan eten. En als je op latere leeftijd het roer wil omgooien naar meer gezonde voeding? Doe dat dan stap voor stap. Niet ineens alles de deur uit en alleen gezonde dingen. Geef je kind tijd om te wennen. Bepaald snoepgoed kan je wegnemen, bepaalde dingen tot het weekend beperken en andere dingen (in eerste instantie) laten blijven.

Een kind dat gezond eet zal zich beter voelen. Een kind dat gezond eet zal ook minder suikerdipjes hebben of enorm hyper zijn door een overdosis suiker. Je bent dus gezonder bezig en maakt het jezelf ook gemakkelijker. Ja, het kan even volhouden zijn, maar gezonder eten is voor iedereen beter.