Wollah!

“Zeg wollah je hebt chips gegeten”. Zomaar een uitspraak van een moslimkind. Het zweren bij Allah is een serieuze zaak. Chips zijn niet zo serieus, hoe lekker het ook kan zijn. Dus waar komt die behoefte vandaan te zweren? Een paar gedachten op een rij.

Waarom zweren mensen bij Allah? Het zweren bij Allah is in de basis een manier om te tonen dat je de waarheid spreekt en kan ook gebruikt worden om woorden kracht bij te zetten. Dat is, luisterend naar jongeren op straat, niet meer het geval. Bij wijze van spreken zweren ze elke derde zin wel op iets. Hoe komt dat?

Het veelvuldig zweren bij Allah kan allerlei redenen hebben. Waar het vooral op neerkomt, is de omgeving van je kind. En jij bent de eerste die tot die omgeving hoort. Het veelvuldig zweren kan voortkomen uit ouders die bij allerlei dingen de noodzaak voelen te zweren bij Allah. Ook kan het zijn dat andere kinderen dit doen en je kind dit overneemt.

Het probleem van overvloedig zweren is dat de waarde ervan begint te dalen. Het is dan niet meer een blijk van je oprechtheid, maar niet veel anders meer dan “echt waar” of “ik meen het”.

We zouden dan ook best wat meer mogen nadenken waarvoor we een eed afleggen/zweren bij Allah. Het is natuurlijk prima dat je ergens de nadruk op legt. Maar doe dat dan op een gepaste manier. En als jij “wollah” gebruikt om te claimen dat je iets zal doen en je doet het niet? Dan heb je Allah gebruikt in je leugen. Leg dat maar eens uit.

Kortom: goed voorbeeld doet goed volgen. Let op je taalgebruik. En leert je kind het op straat? Corrigeer het dan.