Een veilig huis voor je gezin (religieus)

Het creëren van een veilig huis gaat verder dan het installeren van een babycam en een traphekje. Ook religieus gezien zijn er dingen die niet mogen ontbreken aan een huis om voor een veilige levenssfeer te zorgen. Met veilig bedoelen we dan: dingen die je kunt doen om van je huis een plaats te maken die overeenkomt met je religieuze denkrichting. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Wat we zien als islamitisch verantwoord kan op veel vlakken verschillen. Niet iedere ouder heeft dezelfde opvattingen daarover. We kunnen anders met dingen omgaan door een verschil in theologische opvattingen. Ook kan er verschil ontstaan door culturele uitingen en persoonlijke ontwikkeling. Toch willen we graag een aantal onderwerpen noemen. Daarbij kan je vervolgens zelf de keuze maken hoe je ermee omgaat. Zie het als kleine herinneringen die je kunnen helpen de opvoeding van je kind religieuzer te maken.

De ouders als voorbeeld

Dat is gelijk een lastige. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind. Je kinderen imiteren het gedrag van anderen om zich heen en op deze leeftijd zien ze niemand vaker dan hun ouders. Uiteraard speelt het karakter een belangrijke rol in het gedrag van het kind. Dat neemt niet weg dat je als ouder met je eigen gedrag een grote stempel op de gedragingen van je kind kan drukken. Wil je goed gedrag zien in je kind? Wees dan de eerste om te laten zien hoe dat moet.

Wees niet bang om je kind terecht te wijzen wanneer hij/zij onbehoorlijk gedrag vertoond. Vergeet hierbij niet dat een ouder die streng overkomt, meer indruk maakt dan een woedende en direct straffende ouder. Het hebben van een voorbeeldfunctie kent twee richtlijnen. Als eerste; laat gedrag zien dat je in je kind zou willen terugzien. En twee; zend geen conflicterende signalen uit. Dit wil zeggen dat je woorden en daden overeen horen te komen. Je kan niet schreeuwen dat er niet geschreeuwd mag worden om maar een eenvoudig voorbeeld te geven.

Omgang met tv

Maak voor jezelf duidelijk welke normen en waarden je als fundament van een goed karakter ziet. Daarna is het tijd om na te denken over de dingen waaraan jullie thuis veel tijd besteden. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat, zeker na bepaalde tijden, de tv-programma’s niet aansluiten bij je normen en waarden. Wees kieskeurig in wat wel en niet gepast is om te zien. Dat is overigens niet het enige wat belangrijk is om te bepalen. Denk ook na over de tijd die je kind doorbrengt voor de tv. In veel gevallen is de tv een tijdelijke afleiding. In andere gevallen is het een manier om kinderen voor lange tijd rustig te houden zodat je zelf rustig andere dingen kan doen. Het eerste is iets totaal anders dan het tweede.

De profeet gaf aan dat er drie vormen van tijdverdrijf zijn die geprezen worden; zwemmen paardrijden en boogschieten. Nu hoef je je kind niet perse op een dergelijke sport te zetten, maar er is meer dan alleen tv kijken om de dag door te komen. Wees creatief! Op jonge leeftijd heeft je kind nog niet veel nodig op eten, slapen en schone luiers en kleren na. Dus ook geen tv! Er is geen enkel pedagogisch instituut dat tv kijken op jonge leeftijd zal aanraden. Maak van deze periode gebruik om zelf een andere tijdsbesteding te vinden. Op die manier voorkom je dat je kind meegaat in de gewoontes die jij misschien nu hebt met tv.

Simpel gezegd: staat de tv veel aan bij jou thuis? Zet hem uit. Gebruik je de tv als achtergrondgeluid? Zet een radio aan. Zo voorkom je dat je kind uit gewoonte hele dagen naar de tv ligt te staren.

Omgang met het gebed

De basis van de praktische religieuze handelingen is, naast een goed karakter, het gebed. Ook hierbij is het voorbeeld van de ouders van belang. De ouders horen thuis het gebed te doen zodat het kind de kunst kan afkijken. En als je als vader naar de moskee toegaat? Bid dan de vrijwillige gebeden waar mogelijk thuis. Ook hiervoor geldt weer: leer het jezelf vast aan wanneer je kind jong is, dan maak je het jezelf makkelijker om het vast te houden als je kind ouder begint te worden. Onderdeel van het meer zichtbaar maken van het gebed is het gebruik van een gebedskleed. Dit maakt van het geheel een herkenbaar ritueel voor je kind.

Omgang met de Koran

Wanneer we het hebben over kinderen en Koran dan gaat het vaak alleen over memoriseren. Daarnaast kun je ook; samen reciteren wat je al geleerd hebt, samen Koran leren, de verhalen uit de Koran vertellen of eens een Koran quiz doen over de dingen die je samen al eens hebt besproken. Begin al ermee als je kind jong is, door jezelf aan te leren de dag te beginnen en te eindigen met de Koran. Dat doe je makkelijk door Koran te reciteren voor je kind.

Tagged as: