Privéles voor je kind

Koranles of Arabische les, het is bijna standaard om je kind die lessen te laten volgen. Het zijn waarschijnlijk de twee meest aangeboden vakken die je kan vinden in de moskee. Of beter gezegd: vrijwel elke moskee zal deze lessen aanbieden. In het algemeen betaal je vrij weinig voor de lessen en de kwaliteit is, helaas, vaak in verhouding tot de prijs. Wat kunnen we daaraan doen?

Het eerste wat je kan doen als je kind naar Arabische les of Koranles gaat is je afvragen wat je doel daarmee is. Is het omdat je wilt dat je kind iets leert? Is het omdat je wilt dat je kind een connectie bouwt met de locatie/aanwezigen? Of is het omdat je wat tijd vrij wilt hebben om boodschappen en klusjes te doen? Misschien is het een combinatie van die drie? Afhankelijk van het antwoord kan je benadering van dit thema verschillen.

Laten we voor het vervolg van dit artikel uitgaan van het eerste geval: je wilt dat je kind Arabisch en Koran leert. De andere punten zijn een mooie bijkomstigheid, maar geen doel op zich. Dan is de eerste vraag die daarop volgt: is de locatie daarvoor de meest geschikte locatie? Dat heeft uiteraard niet alleen te maken met de fysieke locatie maar ook met de kwaliteit van het onderwijs. Als je kind al enige tijd les volgt; wat heeft hij/zij weten te leren? Is dat ook wat je mag verwachten van je kind of zou er meer uit de tijdsinspanning te halen zijn?

De verandering: privéles of eigen bijdrage

Denk jij als ouder dat het onderwijs beter zou kunnen? Dan kan het zijn dat je een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van het onderwijs binnen de moskee. Wanneer hier je expertise niet ligt OF je hebt er de gelegenheid niet voor? Dan kan je ook aan iets anders denken. Wellicht heb je er nog nooit over nagedacht,maar als je zelf ook wel wat bijspijkeren kan gebruiken dan kun je ook samen met je kind les volgen. Zoek een geschikte docent die jullie als gezin zijnde privéles kan geven. Zo ben je actief betrokken bij de lessen van je kinderen, heb je inzicht in de kwaliteit van het onderwijs en heb je wat om samen over te praten.

Privéles is duur? Wellicht betaal je wat meer, maar de persoonlijke aandacht en hogere kwaliteit zijn een groot voordeel. Besef daarnaast ook dat wanneer je samen met je kinderen les gaat volgen je tijdsbesteding aan hen een enorme impuls krijgt. Je betrokkenheid met je kinderen maakt dat de hogere prijs het waard kan zijn! Geen directe docent aanwezig? Onderzoek welke methodiek het meest geschikt is voor het doel wat je wilt behalen en zoek iemand die de stof al beheerst. Probeer eens of die persoon ook voor het onderwijzen ervan geschikt is.

Praktisch

Het voordeel van privéles is dat je er niet perse zelf voor de deur uit hoeft. Je kan een docent(e) bij je aan huis laten komen voor een vaste dag en tijd. Op die manier maak je het je kind ook gemakkelijker. Maak vooraf altijd duidelijk afspraken over de volgende zaken:

  • Vergoeding van de docent.
  • Tijdsbesteding (hoeveel uren en wanneer) van de docent.
  • Wensen qua lesstof.
  • Lesrooster: wat leer je en wanneer.
  • Jaaragenda.

Door hier duidelijke afspraken over te maken weten alle partijen waar ze aan toe zijn. Op die manier kun je voor jezelf je verwachtingen afstemmen. Tegelijkertijd voorkom je teleurstellingen in wat de te verwachten resultaten zijn.

Heb je een privédocent ingezet? Laat hieronder weten wat je ervaringen zijn!

 

Tagged as: