Sara en Hamza

Sara en Hamza zijn (zo lees ik op de website) een vrolijke tweeling van 5 jaar. Ze wonen in een multiculturele wijk waar ze de leukste avonturen beleven. In de omschrijving is aangegeven dat ze zowel direct religieuze als algemene dingen beleven in het boek. Ik ben benieuwd!

Vormgeving

Het boek heeft een luchtig design met veel pastelkleuren. Dat geeft het boek een lichte en rustige uitstraling. Het formaat is goed handelbaar en het papier van goede kwaliteit. Dat het boek een hardcover heeft draagt bij aan de kwalitatieve uitstraling.

Kijken we naar de opdeling van het boek, dan is te zien dat de meeste verhalen 2 pagina’s duren. Alle verhalen zijn opgenomen in de inhoudsopgave aan het begin van het boek. Voor het boek is als leeftijdscategorie 3-8 jaar aangegeven.

De theologische kant

Het boekje volgt de dagelijkse belevenissen van Sara en Hamza. Deze zijn lang niet altijd religieus ingekleurd. Op het moment dat dit wel zo is, doet de schrijver dat op een manier die niet het gebied van theologische verschillen beslaat. Met andere woorden: wat je religieuze insteek ook is, dit boek valt prima te lezen.

De karakters in het boek hebben geen gezichten (ogen, mond, neus). Dit is iets wat we eerder hebben besproken in boekrecensies en een (op basis van het aantal uitgaven die dit zo doen) aan populariteit winnende benadering.

Content algemeen

De verhalen zijn erg eenvoudig geschreven. Dit is niet helemaal begrijpelijk, gezien de brede doelgroep. Ikzelf zou een duidelijkere afbakening de voorkeur geven. Kinderen van 3 en kinderen van 8 hebben niet hetzelfde niveau qua taal. Door de leeftijdsgroep te beperken tot 2-3 jaar kan je meer een duidelijke stijl kiezen. De doelgroep van 4-6 zou voor dit boek naar mijn mening beter zijn. Daarna kan het, voor kinderen die regelmatig lezen, al snel te makkelijk worden.

Wat betreft de zinsbouw; de schrijfster heeft de neiging de karakters steeds opnieuw te benoemen, dat leest niet altijd prettig. Een schoonheidsfoutje hier en daar heeft geen negatieve invloed op.

Wat ik erg mooi vind; het boek is een typisch voorbeeld van hoe representatie werkt. Een verhaal over moslimkinderen hoeft niet direct religieus te zijn. Het is immers ook belangrijk dat kinderen alledaagse verhalen kunnen lezen waarin zij zich kunnen herkennen. Die herkenning kan er zijn door huidskleur, culturele gewoontes, religieuze overtuiging en andere zaken. Die komen in dit boek mooi samen.

Eindoordeel: 4.5 uit 5

Het boek is toegankelijk, geeft ruimte aan representatie, is laagdrempelig en weet alledaagse dingen mooi met religie te verweven. De uitvoering is kwalitatief qua materiaal en illustraties. Met een meer specifieke leeftijdsgroep, en een iets sterkere schrijfstijl, zou het boek de volledige 5 punten halen. Al moet ik daar wel bij zeggen dat dit de gemiddelde ouder wellicht niet opvalt.

Het boek kopen doe je hier.