Mijn eerste Koranverhalen

Recent heeft hadiethshop een groot aantal boeken uitgebracht. Daarbij zijn een aantal bestaande boeken uit het assortiment genomen en eigen uitgaven daarvoor in de plaats gekomen. Een voorbeeld daarvan is dit boek: Mijn eerste Koranverhalen. Het boek bevat volgens de cover 7 prachtig geschreven verhalen, speciaal voor jonge kinderen, met leuke, kleurrijke illustraties. Kijk je mee?

Vormgeving

Het boek heeft toegankelijke illustraties die kleurrijk zijn en waar mogelijk passend bij de tekst. In een boek waarin je spreekt over profeten en Iblies is dit altijd even zoeken. De manier waarop met de aan die teksten gekoppelde illustraties is omgegaan is vrij standaard; lichtbundels en natuur.

In het boek staan 7 verhalen waarbij de meeste ruimte is voor het eerste verhaal: “Wie is Allah?” Een goede keuze, aangezien dit een belangrijke basis is waarmee idealiter elk Koran-boek zou moeten beginnen. De verhalen zijn opgenomen in een inhoudsopgave vooraan in het boek.

De theologische kant

Het eerste verhaal, over Allah, focust zich op een paar belangrijke eigenschappen van Hem. Het boek spreekt over het feit dat Hij de Schepper is, Alwetend is, Alziend is en verstopt daar op een heel toegankelijke manier Koranverzen in. Denk daarbij aal sura Ikhlaas. De kritische lezer zal opmerken dat het boek zegt “Wij kunnen ons niet verstoppen voor Allah, want Hij is altijd met ons”. Deze formulering kan wellicht wat vraagtekens oproepen. Het zou fijn zijn als meer neutrale beschrijvingen worden gekozen.

De karakters in het boek hebben geen gezichten (ogen, mond, neus). Dit is iets wat we eerder hebben besproken in boekrecensies en een (op basis van het aantal uitgaven die dit zo doen) aan populariteit winnende benadering.

De verhalen zijn inhoudelijk correct en waar er eventueel ruimte is voor meerdere opvattingen, is voor de veilige optie gekozen.

Content algemeen

De verhalen zijn geschreven in toegankelijk taalgebruik. Naarmate je verder in het boek komt is het woordgebruik soms wat wolliger. Dit is gelukkig wel de uitzondering, wat fijn is om te merken. De schoonheidsfoutjes zijn beperkt gebleven, wat altijd weer een kunst is bij de uitgave van een boek.

Doordat het boek kort en bondig wil zijn kan je soms het idee hebben dat meer aandacht voor bepaalde stappen goed zou zijn, De mate waarin dit het geval is, is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het algemene verhaal dat de schrijver wil overbrengen is wel duidelijk. En dat is waar bij mij de schoen een beetje wringt in dit boek.

Waarom? Omdat het gaat over Iblies die zal proberen mensen naar de hel te brengen. Terwijl de focus beter op het paradijs kan liggen bij een jonge doelgroep. Na het verhaal van Iblies komt de schepping van de mens, die vervolgens uit het paradijs gemikt moet worden. Dan het verhaal van Noeh, en hoe zij doordat ze niet in Allah willen geloven allemaal verdrinken.

Mijn issue is niet met de verhalen, mijn issue is met hoe we ze benaderen. In het verhaal van Adam is een grote les over de Vergeving van Allah. In het verhaal van Noeh is een grote les in standvastigheid op je religie. In het verhaal van Yoeenoes is er een les in Vergeving van Allah en dat er een tweede kans mogelijk is, ongeacht wat je doet. In het verhaal van de olifant is er een les in hoe Allah ons beproeven kan.

We hangen met veel van dit soort boeken nog erg in de thematiek van oudere uitgaven. Het gevolg daarvan is dat we opvoedkansen laten liggen. Het is onnodig om een focus te leggen op “Aanbid Allah anders ga je naar de Hel”, voor een dergelijk jong publiek. Ik schat namelijk in dat het boek uiteindelijk gecategoriseerd gaat worden tot een max-leeftijd van 7 jaar. Dat soort thema’s is iets wat opvoedkundig nog helemaal niet relevant is voor die groep.

Eindoordeel: 4.5 uit 5

Het boek is toegankelijk qua schrijfstijl, wat echt een grote plus is. De uitvoering is kwalitatief wat betreft materiaal en illustraties. Ik mis een omschrijving van de leeftijdsgroep en een prettigere thema-keuze in dit boek. Wat ik wel prachtig vind: de omschrijving van Allah. Er zijn maar weinig boekjes die zo omgaan met Koranverzen als dit boek. Dat hoofdstuk zou op zichzelf staand een dikke 5 hebben gehaald.

Het boek kopen doe je hier.