De verloren schatten van Luqman

In het huidige aanbod van kinderboeken komt het nog niet veel voor dat ik een stripboek zie. “De avonturen van Iesa & Hawa en de verloren schatten van Luqman” is wat dat betreft dus gelijk een interessant boek. Het stripboek is inmiddels een jaar op de markt, hoog tijd dus voor een recensie!

Vormgeving

Denkend aan stripboeken grijp ik terug op waarmee ikzelf bekend ben; Donald Duck, Suske en Wiske, dat soort werk. Dit stripboek valt qua vormgeving meer in de Manga categorie. Ik merk dat dit even wennen is.

Bladerend door het boek kan al wel gelijk gezegd worden dat de stijl erg goed aansluit bij wat je van Manga mag verwachten. Afbeeldingen van wisselende grootte, de kleurstellingen, er is duidelijk veel moeite en tijd in gestoken. De stijl is bekend waardoor het boek gelijk herkenbaar is als een boek van MKE.

De theologische kant

Inhoudelijk is het verhaal altijd correct in de boeken van MKE. Ouders kunnen daar zonder zorgen van uitgaan. Het boek kent naast het verhaal zelf, altijd meerdere uitstapjes naar religieuze weetjes en religieus taalgebruik. Feitelijk gezien gaat er ook in deze uitgave geen bladzijde voorbij zonder dat er iets te leren valt.

Content algemeen

Het verhaal wat met het boek aandacht krijgt is natuurlijk een beroemd verhaal. Er zijn denk ik maar weinig mensen die nooit gehoord hebben van het advies van Luqman, los van of ze het uit het hoofd kennen. Daarmee is deze uitgave al mooi. Daarbij is het feit dat dit keer het advies gericht is op kinderen ook mooi, aangezien het vaak ingezet lijkt te worden voor ouders.

Wat me opvalt is dat de hoeveelheid tekst soms niet erg past bij een stripboek, waarbij beknopte conversaties de norm zijn. Dit boek wisselt daar heel erg in, soms is er veel gesproken tekst, soms 1 regel. Ik denk dat daarin iets te winnen valt, mede doordat het taalgebruik vol zit met beleefdheden en religieuze termen, wat het soms wat wollig maakt.

De tekstballonnen hebben niet altijd dezelfde volgorde. Soms komt de eerste tekst onder, de andere keer boven. Soms is het links, soms is het rechts. Ik denk dat, door dit gelijk te trekken, er wat meer rust ontstaat voor de lezer.

Eindoordeel: 4.5 uit 5

Het boek is uniek te noemen in diens vormgeving en kwaliteit, ook het thema; adviezen van Luqman, is mooi gekozen. De illustraties zijn gaaf gedaan en je ziet Iesa en Hawa weer eens in een totaal andere omgeving, wat erg leuk is.

De hoeveelheid informatie is zo groot, dat ik geloof dat het afbreuk doet aan het verhaal, teksten zijn soms wat te lang/wollig om er fijn doorheen te lezen, zoals je verwacht bij een stripboek. Een duidelijke richtlijn voor het gebruik van tekstballonnen zou fijn zijn, net als een leeftijdsduiding in het boek zelf, nu staat die alleen op de site.

Dit boek is te koop via deze link.