Je kind en ramadan: 10 tips

Jij moet vasten, je jonge kind nog niet. Samen eten valt weg als sociale aangelegenheid. Hoe bouw je een relatie tussen je kind en de ramadan? Dat was één van de vragen die we kregen. Hierbij een aantal aandachtspunten:

– alleen eten is niet noodzakelijk.
Dat jij niet gaat eten, wil niet zeggen dat je jouw kind alleen aan tafel moet zetten. Ga erbij zitten en neem het als een moment om te vertellen over dingen als de ramadan, Allah, de Koran, hoe jij vroeger begon met vasten etc.

– verhalen laten iets leven.
Vertel je kind dus verhalen. Bereid je voor door thema’s te bedenken. Bestel boekjes vooraf. Zoek ze op internet. En richt er een avond op in. Meer info? Lees op onze site verder: http://www.kleinemoslims.nl/…/05/01/ramadan-verhalenavond-2/

– Laat je kind vasten op eigen niveau als ze dit leuk vinden. Denk aan het vasten door geen snoep te eten, geen frisdrank te drinken, etc.

– in ramadan ligt de nadruk op meer dan vasten. Betrek ze in liefdadigheid of het lezen van de Koran op hun niveau.

– betrek ze bij het voorbereiden op eid en laat ze helpen met slingers maken/ophangen. Tekeningen maken en ophangen. Cadeautjes kopen voor de andere ouder, etc.

Laat ramadan voor hen een maand van extra positieve aandacht zijn. Met extra aandacht voor religie. Maar vooral extra aandacht van jou als ouder, zodat een positieve connectie met de ramadan gemaakt zal worden in de gedachte van je kind.

Vasten met kleine kinderen: alsof vasten zónder kinderen al niet genoeg energie kost. Hoe ga je dan een productieve ramadan hebben? Wanneer we praten over de ramadan dan zie ik vaak één en dezelfde benadering: deze maand is uniek, dus hoe ga je zoveel mogelijk eruit halen. Een productieve ramadan klinkt op het eerste gezicht ook als een prima voornemen. Hier wat tips en kanttekeningen.

– Productief of kwalitatief?
De ramadan is de maand bij uitstek om een stapje extra te zetten. Extra productief is niet altijd hetzelfde als extra kwalitatief. Vraag je dus eens af: waar sta ik nu in mijn ontwikkeling? Waar wil ik naartoe? Hoe kan ik daarmee beginnen deze ramadan, zonder mezelf te overbelasten. Doe deze ramadan dus iets extra, met als doel dat vast te houden na deze maand.

– Islam is de religie van balans. 
Als jij dagelijks vast, en daarnaast nog een stapel dingen wil doen, geef je jouw gezin dan nog hun rechten? Zo niet, dan moet je daar eerst op focussen. Anders zal hun relatie met deze maand er niet positiever op worden.

– Zijn ‘populaire’ dingen ook jóuw ding?
De volledige Koran uitlezen is een mooi streven. Is dat ook waar jouw grootste verbeterpunt ligt? Of kan je beter de focus leggen op 5 keer per dag bidden, bepaalde zonden vermijden of het lezen van 1 deel van de 30. Stel; je leest heel ‘t jaar geen Koran, dan is het logischer dat je deze ramadan een (voor jou) grote stap neemt door 1/30 te lezen en dat daarna maandelijks vol te houden.

Jouw ramadanplanning zou je moeten helpen om na de ramadan een beetje beter te zijn. Het is een marathon, geen sprint. Doe dus wat voor jou op dit moment het meest waardevol is, doe het met mate en hou het vol. Vind daarnaast het focuspunt voor je kinderen, en doe daarbij hetzelfde. Zo heb je samen een effectieve ramadan.