De waarde van ochtend/avond

Onderzoek wijst uit dat de dingen die je op de eerste momenten na het wakker worden hoort, een groot effect op je hebben. Hoe lang die eerste momenten duren? Sommige spreken over de eerste 3 minuten, anderen geven aan dat het zelfs om de eerste 20 minuten gaat. Wat je hoort in die tijd heeft een groot effect op je gemoedstoestand van de rest van de dag. Hetzelfde geldt voor de laatste momenten van je dag en het effect ervan op je nachtrust. Ook is gebleken dat ons brein in de ochtend een stuk meer informatie kan opslaan. De hersenen zijn energiek op dat moment en hebben nog niets hoeven opnemen. Aan het einde van de dag is dit een stuk lastiger, je hersenen zijn moe en verwerken nieuwe info niet of beperkt.

Wat kan je met die wetenschap als moslimouder? Een heleboel! Begin je dag bijvoorbeeld met positieve woorden. Met dua. Met het praten met je kind over Allah die jullie een nieuwe dag heeft gegeven om goede dingen te doen. Vermijd stress en gemopper/geschreeuw zoveel mogelijk. Breng je jouw kind naar school en zet je ze af met een lach, dan kijken ze ook weer eerder uit aan het einde van de schooldag.

En aan het einde van je dag? Dan herhaal je hetzelfde principe. Laat je kind nooit in slaap vallen met het idee dat je boos bent op hem/haar. Het zal ten koste gaan van de nachtrust en de volgende dag zal daardoor ook negatief kunnen beginnen.

Maar daar blijft het niet bij. Dit soort informatie kan ook verder worden ingezet. Zo kan je van die eerste momenten van de dag gebruik maken je kind te onderwijzen. Zo kan je samen Koran memoriseren voordat de school begint. Je kan samen huiswerk maken, dat hoort bij de islamles van de moskee. Je kan samen bedenken wat je gaat doen om vandaag Allah blij te maken.

Nu klinkt dat misschien wat heftig: voordat je naar school gaat nog van Alles leren. Maar bekijk het zo: leer je in de ochtend de Koran met je kind, dan leer je het beste boek op de beste tijd. Prachtig toch? En in de avond? Dan kan je met je kind praten over waarvoor je Allah dankbaar bent, als positieve manier van dagafsluiting.

Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Ook als dat wil zeggen dat je in de avond eerder gaat slapen, om in de ochtend eerder wakker te kunnen zijn en dit te doen. Religie onderwijzen is een grote verantwoordelijkheid en een religieuze plicht. Door na te denken over je timing daarin maak je het op lange termijn makkelijk voor jezelf én je kind!