Opvoeden en ramadan

De maand ramadan is een bijzondere periode, die al langzaam op diens eind begint te lopen. Op het moment van publicatie zitten we in de laatste 10 dagen en is ‘eid in zicht. Hoe geef je vorm aan deze belangrijke periode zodat je kind nog even de betrokkenheid houdt met deze maand?

Praten over de ramadan

Er is geen betere manier om te laten zien dat je iets belangrijk vindt, dan ernaar te handelen. Samen met dit handelen is ook uitleg belangrijk. Praat dus met je kind over de ramadan. Leg uit wat deze laatste 10 dagen en nachten zo belangrijk maakt. Zo kan je vertellen over het thema van deze periode: de redding van de hel. Je kan vertellen over hoe de profeet Mohammed zijn broekriem aantrok en zich extra inzette. Ook kan je vertellen over laylatul qadr. Je kan het hebben over het profiteren van het laatste beetje van deze maand, voordat hij voorbij is.

Door je kind te vertellen over het belang van deze periode, krijgen ze inzicht in je motivatie achter je handelen. Dat maakt het vervolgens weer makkelijker om je kind te motiveren.

Doen

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je kind gemotiveerd worden tot het deelnemen aan de dingen die jij zelf doet. En afhankelijk van het niveau van praktiseren van je kind, kan dat meer of minder intensief zijn. Hierbij vormt de bekende 7-jaren benadering de basis. Dat wil zeggen dat bij kinderen van 7 jaar en ouder wat meer verwacht mag worden qua inzet en discipline. Voor kinderen tot 7 jaar staat vooral de beleving centraal.

Jouw grootste taak als ouder zijnde is het teweeg brengen van een connectie tussen je kind en de ramadan. Het doel is om ervoor te zorgen dat je kind van deze maand gaat houden, er met plezier naar terugkijkt en ernaar uitkijkt weer een ramadan mee te maken. Dat kan niet worden bereikt met onverbiddelijke discipline en obsessieve focus op resultaat. Je bereikt dit juist door stapsgewijs, op basis van wat je kind aan kan, elk jaar een stapje meer te doen.

Hoe je dit vormgeeft? Dat kan op allerlei manieren. Daar schreven we natuurlijk al de nodige artikelen over.

Eid

Nu eid eraan komt is het niet alleen belangrijk te profiteren van de laatste dagen van deze gezegende maand. Het is ook belangrijk vast vooruit te kijken naar de dag van eid. Ook daarvoor geldt wat ook voor de ramadan geldt: praat erover met je kind. Betrek je kind bij de voorbereidingen. En denk na over hoe je de dag van eid tot een onvergetelijke dag van je kind kan maken.