Badr en Saar

Badr en Saar spelen samen in de buurt. Datis de titel van een door Nayyirah-Evelyne Vanlandeghem geschreven boek, uitgebracht door uitgeverij Plataan. Deze uitgeverij is de afgelopen paar jaar met een mooie boekenreeks uitgekomen, veel daarvan geschikt voor zowel onderwijs als thuisgebruik.

Het eerste wat opvalt op de (hardcover) kaft van het boek is het “Leren lezen” logo. Dat wil zoveel zeggen als dat dit boek geschikt is om je kind zelf te laten lezen. Dat kan wanneer je kind bezig is met letters leren, waarbij jij het gat aanvult, of wanneer ze de letters al kennen uiteraard. Het boek is opgemaakt uit kort verhaaltjes met korte zinnen.

Voor veel ouders, die bekend zijn met het voorlezen van hun kids. En zeker wanneer ze dat gewend zijn met het huidige kinderboeken-aanbod. Kan dit wat ongemakkelijk lezen. Het taalniveau is afgestemd op leren lezen, en dan heb je nu eenmaal wat “simplistische” teksten. Dat hoort erbij en is uitstekend gekozen door de schrijfster.

De woordkeuze lijkt, naarmate het boek vordert, steeds iets moeilijker te worden. Dat maakt het ook uitdagender, dus dat is goed gedaan. Wel moet je er als Nederlandse ouder rekening mee houden dat het een Belgische uitgave is. Dat merk je in details zoals een iets formelere schrijfstijl en bepaalde woordkeuzes (denk aan “plezant”).

Vormgeving

Het boek heeft een fijn vierkant formaat. Het papier is van hoge kwaliteit en het boek heeft een harde kaft. Ik ben altijd een voorstander van boeken met harde kaft bij kinderen. Zo blijven ze langer bruikbaar.

Aan de verhalen in het boek zijn Koranverzen gekoppeld. Dat is gedaan na afloop van elk verhaal. Deze verzen vormen de achterliggende inspiratie voor het verhaal. Deze pagina bevat ook een wist-je-dat en een doe-opdracht. Persoonlijk ben ik niet snel een voorstander van dergelijke dingen in een boek wat om lezen draait. Toch is het in dit boek een leuke toevoeging. Ook is het kenmerkend voor wat ik eerder noemde: het feit dat Uitgeverij Plataan zich veelal richt op boeken voor het onderwijs.

Wat betreft de illustraties. Hierin wil ik een onderscheid maken tussen hoe is omgegaan met de tekst, en hoe is omgegaan met de afbeeldingen. Wat betreft de afbeeldingen heb ik een positieve mening en een minder positieve. Wat het positieve betreft: de afbeeldingen zijn kleurrijk, luchtig en passend bij het verhaal. Mijn minder positieve mening is inzake de personages (mensen en dieren) in dit verhaal. Het lijst alsof de illustrator bepaalde delen van personages simpelweg zo minimaal heeft aangepast, dat het lijkt alsof het gewoon een kopie is van een eerdere illustratie. Storend? Voor een kind minder dan voor mij als ouder, maar het was mooier als de kopietjes er niet in zaten.

Wat betreft de tekst-illustraties. Er is de moeite genomen om bepaalde woorden groter te maken dan andere woorden. Ook is ervoor gekozen om bepaalde woorden/zinnen in andere kleuren weer te geven. Die variatie zorgt ervoor dat er aandacht kan worden getrokken naar een bepaalde zin of woord. Dat is niet alleen slim, het is ook erg fijn makkelijk. Wanneer je als ouder meer wil ingaan op een verhaal, dan kan je daar vaak de gekleurde woorden/zinnen voor gebruiken.

Conclusie

Uitgeverij Plataan komt met ‘Badr en Saar spelen samen in de buurt’ met een mooi en vernieuwend boek. Met hun leren lezen-benadering brengen ze meerwaarde naar de markt. De herhalende illustraties doen niet af aan deze waarde. Ik raad dit boek aan voor ouders met kids die beginnen te lezen. Daarvoor is het geschreven en het meest geschikt.